Rosszul tervezett a liftakna

Írta:  2011.03.09.
Korábbi számunkban olvasónk szóvá tette, hogy a Sárkány Centernél nem működnek megfelelően a liftek, s érdemben eddig választ sem kaptak az üzemeltetőtől. A MÁV válasza szerint a kivitelező nem vette figyelembe a talajvízszintet, de nem tudni, miből és mikorra javítható ki a tervezési hiba.

A MÁV sajtóosztálya megkeresésünkre az alábbi tájékoztatót küldte:
„A Budapest Ferencváros – Vecsés vasúti szakasz felújítása során a NIF Zrt. kivitelezésében épült meg az említett felüljáró. A már elkészült felüljárót vette át üzemeltetésre a MÁV Zrt. Így sem annak építésében, sem annak tervezésében a MÁV nem vett rész.
Alapvető probléma keletkezett. A Sárkány Center felöli lift aknája az egész terület mélypontjára épült, így ez a környék túlfolyója, és a burkolt, a vasút felöl zárt kerítéssel lezárt területről lefolyó víz az aknában gyűlik össze. Nagy esőzésekkor a lifttorony körül 60-70 cm magasan áll a víz a térszín felett.
Többszöri helyszíni egyeztetés történt. Készült egy terv a térszíni vizek megfogására, összegyűjtésére és szivattyúk telepítésével a vasúti alatti átvezetésére a jobb oldalon lévő patakmederbe. Jelenleg a terv beárazása zajlik. Az éves felülvizsgálat keretében a lifteket – az említett probléma miatt –decemberben le kellett zárni. Mivel uniós forrásból épült a felüljáró, így az utólagos átépítés finanszírozását kell kidolgozni.”