Óvóhelyből múzeum

Írta:  2011.03.09.
Mostantól múzeuma is van a fővárosi polgári védelemnek. Az egykori óvóhelyből átalakított központot Csepelen nyitotta meg a testület budapesti igazgatósága a polgári védelem világnapján. Az eseményen a kerületiek is ott voltak.

Hamarosan a nagyközönség is bepillanthat abba a speciális védelmi létesítménybe, amelyet korábban nukleáris támadás, illetve vegyi balesetek során fellépő veszélyek elhárítására építettek Csepelen, a Tejút utcában. Az óvóhely korábban vezetési pontként szolgált, és a cél, hogy erre a feladatra a jövőben is alkalmas legyen.

A létesítmény február 28. óta Polgári Védelmi Múzeumként és Oktató Központként funkcionál – ezzel a céllal avatták fel március 1., vagyis a polgári védelem világnapja alkalmából.
 – A Nemzetközi Polgári Védelmi Világszervezet 1972. március 1-jén alakult meg. Erre emlékezve 1992-ben határoztak a polgári védelem világnapja megrendezéséről. Magyarország is csatlakozott az akkori felhíváshoz: 1989-ben ratifikálta és hirdette ki az 1949. évi genfi egyezmény két jegyzőkönyvében foglaltakat, amely kimondja a polgári védelem humanitárius jellegét, azt határozottan elkülöníti a fegyveres erőktől, továbbá a polgári védelem feladatai közé sorolja a katasztrófák veszélyeitől való védelmezést, az életben maradás feltételeinek biztosítását. Világszerte látványos mentési gyakorlatokat rendeznek ezen a napon – tájékoztatott Dobos Gábor őrnagy, a kerület Polgári Védelmi kirendeltség-vezetője, aki maga is részt vett a csepeli avatóünnepségen.
A Tejút utcai múzeum és oktatási központ hamarosan a nagyközönség előtt is megnyitja kapuit.