Ég veled, jég!

Írta:  2011.03.09.
Negyven fölöttiek, kisgyerekes szülők is örömmel látogattak ki a téli hónapokra a Bókay-kertben berendezett műjégpálya záró partijára, pedig a buli késő estig tartott, és a hangszórókból nem nosztalgiazene szólt. Az esemény jól szimbolizálta: a jégpálya minden kerületi lakos örömét szolgálta karácsonytól február végéig.

Egy jégre tolt piros Robur, a környezetre vetített fantasztikus festmények és a legmodernebb, ám mégis fülbemászó partizene, elsőrangú hangminőségben – ez fogadta azokat a kerületieket, akik február 26-án kilátogattak a Bókay-kertbe a decemberben felállított műjégpálya záró rendezvényére. A kellékek alapján úgy tűnhet, tinédzserek vagy a húszas éveik elején járó fiatalok szombat esti bulija zajlott a jégen, pedig nem erről volt szó.
– Negyven fölöttiek, kisgyerekes családok is szép számmal jöttek. Ahogyan a jégpálya üzemeltetésének teljes idejére jellemző volt, hogy több korosztály látogat ki – mondta Kovács Orsolya szervező.
 
Ötlettől a készig

A Bókay-kertben korábban kísérleteztek már hagyományos, fellocsolós jégpálya duzzasztásával, ám ez ki volt szolgáltatva az időjárás változásának; illetve eltöprengtek egy műanyag borítású pálya felállításán is, de végül ebből sem lett semmi. Tavaly ősszel LMP-s körökben merült fel újra egy ideiglenes pálya kialakításának ötlete.
Az ötlettől nagyon gyorsan sikerült eljutni a megvalósításig. A felvetés először az Oktatási, Közművelődési, Sport- és Ifjúsági Bizottság (OKSIB) ülésén került elő, ahol a tagok teljes egyetértéssel fogadták. November közepén a lehetséges kivitelező terepbejárást tartott a Bókay Kertben, több lehetséges helyszín közül kiválasztotta a régi teniszpályát, amely védett és jól ellátható területen fekszik, december 9-én pedig az OKSIB egy újabb ülésén döntött a pálya megvalósítása mellett. December 27-én nyílt meg a létesítmény.
 
Kértek ráadást
 
Tekintettel a megörökölt anyagi helyzetre, az önkormányzat az óvatos megoldást választotta: a szerződést először csak január végéig kötötte meg, de már eleve azzal a szándékkal, hogy siker és megfelelő időjárás esetén február végéig hosszabbít. Szükség volt a ráadásra, így a műjég egészen február 27-ig várta a látogatókat.
– Egyértelműen sikerrel zárult ez a két és fél hónap – vélekedett Kovács Orsolya. – Az önkormányzat gálánsan szabta meg a belépők árát: 300 forintért korcsolyázhatott itt bárki, ami – szemben például a Marczibányi téri 1300 forintos belépőkkel – jutányosnak számít. És még így is kedvező mérleggel zárult az üzemeltetés. A jégpálya egyik legfontosabb szolgáltatásának tekinthető, hogy a kerületi iskolások napközben, kihelyezett testnevelésóra keretében, ingyenesen vehették igénybe a pályát. Számos kisgyerekről tudok, akinek a lábán korábban soha nem volt korcsolya, ide járva viszont a második hónap végére már magabiztosan szelték a jeget.

Kovács Orsolya úgy tájékoztatott, több ötlet merült fel a folytatással kapcsolatban. Szóba került például egy állandó terület kijelölése, amely télen jég-, tavasztól őszig pedig görkorcsolya-pályaként üzemelne. Felvetették egy állandó, műanyag borítású pálya felállításának tervét is, és elhangzott olyan javaslat, hogy a pálya a következő télen inkább a régi piac területén álljon. Ezekkel kapcsolatban azonban döntés még nem született, hiszen az anyagi feltételek mellett az infrastrukturális hátteret is vizsgálni kell a döntés előtt.