Múltidézés a lajosmizsei vasút történetéből

Írta:  2011.03.24.
A lajosmizsei vasútnak és a pestszentimrei állomásoknak 120 évét dolgozza fel a Városházán nyílt kiállítás, melynek keretében az ide látogatók, nem csak izgalmas információkkal gazdagodhatnak a vasút történetét illetően, hanem valóban úgy érezhetik, hogy egy a múltba utazó szerelvénybe léptek be.
 
A lajosmizsei vasút építéséről láthatók a kiállításon eredeti dokumentumok, térképek, engedélyokiratok és tervrajzok. A kiállítás mögött komoly kutatómunka áll, mondta el Pándy Tamás, a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság elnöke, aki a témában 2009-ben egy könyvet is publikált.

 
– Elsősorban a MÁV Központi Irattárában találtunk értékes anyagokat, tőlük kaptuk az 1889-es dokumentumokat. Igyekeztünk a kiállításon azokat kihangsúlyozni, melyek Pestszentimrével kapcsolatosak. A tablókon nyomon követhető a teljes vasútvonal múltja, a plakátokkal megelevenítettük a ’40-es, ’50-es, ’70-es évek hangulatát – meséli a társaság elnöke.
A kiállítás megálmodói egy kocsibelsőt alakítottak ki, a fotótablók például vasúti ablakokat szimbolizálnak, függönnyel, fogantyúval, „Kihajolni veszélyes” felirattal, hogy minden korhű legyen.
Március 11-én a megnyitó napján kalauzok várták az ide érkezőket és csak megváltott jeggyel - természetesen ingyenesen - lehetett fellépni a múltba utazó szerelvényre. A jegyek is történetileg hűek voltak, lehetett váltani 1913-as diák, munkás és lajosmizsei kéreg jegyet is.
A kalauzok síppal jelezték az állomásfőnök asszonynak, hogy mindenki érvényes jeggyel felszállt, és indíthatja a „tárcsával” a kiállítás vonatát – meséli Pándy Tamás. - Az „utazás” során a vendégeknek Utasellátó-egyenruhás hölgyek kínáltak fonott kosárból friss pogácsát, hogy teljes legyen a korabeli vasutazás hangulata.

Dr. Mosóczi László a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese a megnyitón a múlt értékeinek megbecsülését emelte ki, és néhány szóban felvázolta a lajosmizsei vasútvonal bíztató jövőképét is.