Legyen rend az úttesten és a járdán is!

Írta:  2011.03.24.
Örömteli, hogy Pestszentőrinc és Pestszentimre bűnüldözési mutatóit nem kell szégyellni. Több más mellett erről is kérdeztük a kapitányt, Kékesi András ezredest.

– A bűnügyi statisztikák szerint a kerület nem fertőzött, sőt azon kerületek élmezőnyéhez tartozik, amelyekben nyugalom van. Valóban ilyen jó a helyzet?
- A mutatók ezt támasztják alá. Nyugalom van mifelénk, bár hozzáteszem, ez a kerület mindig is rendpárti volt, sosem tőlünk voltak hangosak a bűnügyi rovatok. Ezt akár testközelből is bizonyíthatom, hiszen itt születtem, itt nőttem föl, itt szolgálok most is.
 
A lopás nem rablás
 
– Érkezett a szerkesztőségünkbe egy értesítés, hogy a Kandó téren és a Háromszék utcában több rablási kísérlet volt, idős emberek kárára.
– Nem állítom egyetlen szóval sem, hogy bűnmentes övezet lennénk. Bűnesetek voltak, s lesznek is. Az említett ügyek utcai lopási kísérletek voltak. A kettő, mármint a rablás és a lopás között nagy a különbség. A hétköznapi nyelvben is, a jogban is, a büntethetőségben is, a súlyában is. Ezzel nem állítom azt, hogy el lehet siklani fölötte, ám más az egyik, és más a másik.
 
Az idősek védtelenek
 
– Az említett híradásban nyugdíjasok, idősek is szerepeltek, s észre kell venni, hogy egyre gyakrabban háborgatják azokat, akik szinte védtelenek egy-egy bűncselekmény ellen. Mit lehet tenni annak az érdekében, hogy nyugalomban élhessenek?
– Valóban egyre többen és egyre többször akarnak megrövidíteni olyan embereket, akik ellen, hogy úgy mondjam, tutira lehet menni. Az idei feladataink egyik fő hangsúlya azon van és lesz, hogy az ő biztonságukat garantáljuk. Nem könnyű, mert az idős ember, különösen, ha egyedül él, védtelen. Könnyebb bejutni hozzá, néha elég egy hazugság, s már bent is van a tettes a lakásban, ilyenkor pedig már „szabad a rablás”.
– Mennyire gond, ha a nyugdíjasok visszahúzódnak, régi reflexek miatt inkább elkerülik a rendőröket?
– Ezen is segíteni, változtatni akarunk. A Kondor Béla sétány 17. alatt lévő Idősek Otthonában öt előadás lesz az elkövetkező rövid időszakban, amelyeknek az lesz a célja, hogy felkészítsük az öregeket arra, mit tegyenek egy-egy támadás, betörés, rablási kísérlet esetében. Az elsőt március 24-én, 14 órától tartjuk. Tudom, a fiatalabbaknak sem könnyű elviselni és feldolgozni az ilyen eseteket, de megpróbáljuk felkészíteni az időseinket arra, mit tegyenek, ha netán atrocitás éri őket.
 
Több rátermett rendőrt
 
– Lenne egy pofonegyszerű megoldás, mondatja velem a civil énem: még több rendőrt, járőrt az utcákra!
– Bár már valamivel többen vagyunk, de még mindig nem elegen. Amíg például Lőrincen egy négyzetkilométerre másfél rendőr jut, addig a belvárosban akár 26-28 is lehet ez a szám. Azonban az önkormányzat példásan segít azzal, hogy biztosítja az úgynevezett szabadidős rendőri járőrszolgálat anyagi fedezetét. A mi állományunk rendőrei vállalhatják másodállásban ezt a munkát, az önkormányzat pedig biztosítja a forrásokat. Azt hiszem, olyan „üzlet” ez, amivel mindenki jól jár.
– Melyek a legfontosabb feladatok az idén a kapitányság és a kapitány előtt?
– A közlekedési morál javítása, különös tekintettel a gyorshajtásra, a gyalogos átkelőhely tiszteletben tartására, s az ittas vezetésre. A lakossággal szorosabb, élőbb kapcsolatot szeretnénk kialakítani. Jó lenne minél több rátermett rendőrt látni Lőrincen. Ha ez megvalósul, akkor az úttesten, s képletesen szólva, a járdán is nagyobb rend lesz.