Fővárosi döntős a Hunyadi és a Kondor csapata

Írta:  2011.04.08.
Játékos tesztfeladatok és „vészhelyzetek” elhárítása várta azokat a diákokat, akik részt vettek április 7-én az Ifjúsági Katasztrófavédelmi Versenyen a Bókay-kertben.

A polgári védelem immár hagyományosan megrendezi a diákok (általános- és középiskolások) részére a felmenő rendszerű ifjúsági katasztrófavédelmi versenyt, melynek során a elsajátítják az alapvető polgári védelmi, tűzoltó, egészségügyi, környezetvédelmi, rendvédelmi, mentő-műszaki, radiológiai, biológiai és vegyi-sugárvédelmi alapismereteket játékos vetélkedő formájában.
A verseny kerületi szinten, majd a kategóriák győzteseivel a fővárosi döntővel folytatódik. Az első helyezettek országos versenyen mérhetik össze tudásukat a többi megye legjobbjaival.
 
 
A kerületi ifjúsági katasztrófavédelmi versenyt Lévai István Zoltán alpolgármester és Dobos Gábor őrnagy, a XVIII. kerületi Polgári Védelmi kirendeltség vezetője nyitotta meg, majd Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő üdvözölte a résztvevőket. Az eseményen tizenegy XVIII. kerületi általános iskola és a Hunyadi Mátyás Gimnázium,   hat XIX. kerületi általános iskola, egy középiskola egy-egy csapattal vett részt.
A versenyen a 19 csapat 19 állomáson mérte össze ügyességét, azonban a kispestiek egymással versenyeztek.


A sorrend sorszámhúzással történt,
a diákok ennek megfelelően elfoglalták állomáshelyüket, majd húsz percenként mentek a további helyszínekre. A csapat négy tagja a tesztkitöltő állomáson tűzoltó, polgári védelmi, környezetvédelmi és általános kérdésekhez kapcsolódó tesztfeladatokat oldott meg, a drogprevenciós állomáson pedig a droggal kapcsolatos tesztlapokat töltött ki, a rendőrségi, tűzoltósági, polgári védelmi, vöröskeresztes állomáson különböző ügyességi feladatokkal birkózott meg. Többek között a diákok lőgyakorlaton vettek részt, továbbá ügyességi és tájékozódási feladatokat oldottak meg, valamint az elsősegélynyújtás legalapvetőbb elméleti és gyakorlati ismereteiről tettek tanúbizonyságot, és bemutatták a polgári védelmi, közlekedési és tűzvédelmi ismereteiket.
A csapatok két tagja pedig a főzőállomáson az ebéd készítésével szorgoskodott, amit ugyanúgy pontoztak, mint társaik munkáját.
 
A ifjúsági katasztrófavédelmi verseny zökkenőmentes lebonyolításában a társszervek nyújtottak segítséget.
– A verseny célja volt, hogy a tanulók elméletben és gyakorlatban, az életkori sajátosságoknak megfelelő formában adjanak számot a tanév során elsajátított katasztrófavédelmi ismeretekről, az ön- és mások mentésében szerzett jártasságukról, ügyességükről és fizikai képességükről – mondta Dobos Gábor.
Fontos, hogy a résztvevők kellő felkészültséggel rendelkezzenek, segíteni tudjanak bajbajutott embertársaikon, és ismereteik legyenek a katasztrófavédelemnél használatos védőeszközökről, azok alkalmazásáról.

A katasztrófavédelmi versenyben kerületi Polgári Védelmi kirendeltséggel együttműködött a kerületi rendőrkapitányság, a tűzoltóság, az ÁNTSZ, és a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete.
A diákok nagy érdeklődéssel vettek részt a programon, majd közösen fogyasztották el csapattagok főztjét. Délután volt az eredményhirdetés. A résztvevőknek Lévai István Zoltán alpolgármester adta át az ajándékot.
 
Ebben az évben a versenyen az általános iskolás csapatok között első helyezést ért el a Kondor Béla Általános Iskola, második lett a Vajk-sziget Általános Iskola, harmadik helyezést ért el a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola (Piros) csapata.
 
A főzőversenyen első lett a Kondor Béla Általános Iskola és a Hunyadi Mátyás Gimnázium csapata.
A fővárosi döntőn április 28-án a Kondor Béla Általános Iskola és a Hunyadi Mátyás Gimnázium csapata vesz részt. 


 
A kerületi ifjúsági katasztrófavédelmi verseny támogatói:
Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata, Magyar Vöröskereszt XVIII. kerületi szervezete, Bókay-kert, Városüzemeltető Nonprofit Kft. ISD Dunaferr Zrt. Lőrinci Hengermű, Budapesti Hőerőmű Zrt. Kispesti Erőműve, Sárkány Center Kft., VBH Budapest Kft., Szemle Kft, Kollár Kft., Zatik Kft., Zila Kávéház Krisztina Cukrászda, Kakas Étterem, Joe Bácsi Étterem, Nemes Étterem, Cet-3 Kft, Wertikó Kft., Gordos és Gordos Kft, Élinvest Kft, Valor Kft., Wimpex Drink Kft., Picur Cukrászda, ML Geotechnika Kft., Challenge Forever Kft.: Kalandpálya, OMV Alacskai úti benzinkút.