Családi játszóház, ahol repül az idő

Írta:  2011.04.08.
Reggeltől estig a vidámság lakik itt. A Havanna lakótelep szívében csaknem fél éve „hajózhatnak” a családok gyermekeikkel az Óperencián túlra. A Családi játszóház hamar népszerű lett, a gyermekek egyre nagyobb számban töltenek el szüleikkel egy-két órát a játékok birodalmában.

Komoly házirendje van a különleges „háznak”, amit az önkormányzat hívott életre tavaly. Az egyik passzusa így szól: „Ahhoz, hogy minden kisgyermeknek legyen helye játszani, egy kísérővel maximum három gyermeket, illetve egy gyermekkel maximum két kísérőt tudunk fogadni. A vendégek maximális létszáma egyszerre 15 fő.” Belépéskor regisztráció van, átlagosan egy nap csaknem félszázan fordulnak meg a kalózhajón.
 
Szakképzett pedagógusok
 
Néhány hónap alatt a regisztrált gyermekek létszáma elérte a 800-at. A legtöbben természetesen a lakótelepről érkeznek, de a kerület távolabbi pontján élők is felfedezték már, sőt jöttek messzebbről is. Szakképzett pedagógusok segítenek a játékok kiválasztásában, a programokban. Knizner Anikó intézményvezetővel az élen a Pitypang Óvoda munkatársai felügyelnek a rendre.
A játszóház pedagógusai kifejezetten hangsúlyozzák: ez nem gyermekmegőrző! Itt önfeledten lehet eltölteni egy pár órát édesanyáknak gyermekeikkel – s ami manapság nem mellékes szempont - térítésmentesen!
 
Fizetés előtt is ajánlott
 
„Végre egy hely, ahová fizetés előtt is betérhetünk.” – írta a vendégkönyvbe az egyik szülő. A másik: „Ez a hely úgy fantasztikus, ahogy van! A fedélzetmesterek nagyszerű emberek, a nevelők kedvesek, hozzáértőek. Minden játszóeszköz meglepően igényesen, gazdagon válogatott, jó minőségű és sokrétű. Régi vágya vált valóra a környékbeli gyermekes családoknak. A borongós napokon egy kis napsütést hoz az életünkbe. A játszóházban repül az idő.”
Nagyon jók tehát a visszajelzések a gyerekek és a szülők részéről, és ami szintén nem elhanyagolható: rongálás, baleset sem történt eddig a kalózhajón…