Emlékezik a Piros iskola

Írta:  2011.04.08.
A Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola (Piros iskola) a nemzetiségi oktatás bevezetésének 15 éves évfordulójára emlékezett. Az esemény alkalmából egy héten át tartó nemzetiségi programokat szervezett a német munkaközösség a gyerekeknek.

A programsort vidám táncházzal nyitották meg, ahol a soroksári Grassalkovich Általános Iskola diákjai, valamint vecsési táncosok is felléptek a szintén vecsési Brunner zenekar kíséretében. Természetesen a házigazdák is megmutatták tánctudásukat, a Piros iskola 7. osztályosokból álló tánccsoportja nyitotta meg a programot. Ezt követően a vendégek és vendéglátók együtt ropták a vecsési tánctanárnő segítségével élőzenére a polkát.

A hét programjai között két kirándulás is szerepelt. Budaörsön a 8. osztályosok a kitelepítésről hallgattak meg előadást és megkóstolták a sváb ételkülönlegességeket is. A 7. osztályosok Baranyai megyei sváb falvakat látogattak meg és élőben nézték meg mindazt, amit a német népismeret tantárgyból tanultak. Természetesen a kirándulás, a szórakozás mellett munka is. Csoportokban előzetesen kapott feladatokat dolgoztak fel a tanulók. Ellátogattak Fekedre, Véméndre, Palotabozsokra és Somberekre.
– A tanítási órákat délelőtt Josef Michaelis sváb költő látogatása tette emlékezetessé – mondta Bors Istvánné, a német nyelvi munkaközösség vezetője. – A már pár éve iskolánkban járt neves költő mindig nagy érdeklődésre tart számot. Verseit különösen kedvelik a gyerekek, szívesen olvassák, tanulják azokat.