Osztolykán Ágnes: Csengertől a Parlamentig

Írta:  2011.04.08.
A roma integrációban játszott szerepéért a nemzetközi nőnap alkalmából Bátor Nők Nemzetközi Díjjal tüntette ki Osztolykán Ágnest az amerikai külügyminiszter. A Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakciójának tagja, az országgyűlés oktatási bizottságának alelnöke a XVIII. kerületi LMP-szervezet meghívására kötetlen beszélgetésen vett részt a Baross Kisvendéglőben.

Osztolykán Ágnes Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminisztertől vette át a díjat. Az esemény díszvendége a first lady, Michelle Obama és Ausztrália első női miniszterelnöke, Julia Gillard volt.

Az első magyar

A Condoleezza Rice volt külügyminiszter által 2007-ben alapított elismerést olyan nők kapják, akik kivételes bátorsággal állnak ki a nők jogaiért és helyzetének előmozdításáért. Osztolykán Ágnes kilenc nőtársával együtt részesült a díjban – ő az első magyar, akit ezzel kitüntettek –, s az idén az egyetlen, aki az Európai Unióból érkezett.
A kitüntetés alkalmából a politikus kötetlen beszélgetésen vett részt a XVIII. kerületben. Zarándy Zoltán, a főváros oktatási bizottságának LMP-s alelnöke kérdezte gyökereiről, pályafutásáról, Csengertől a Parlamentig ívelő pályafutásáról, washingtoni élményeiről, és szóba kerültek az oktatás, az emberi jogok, a kisebbségek, a magyar és az amerikai női szerepvállalás különbségei is.
Lőke Józsefné, a kerületi roma és hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok munkaközösségének vezetője beszámolt a XVIII. kerületi oktatásfejlesztési civil kezdeményezésekről, és bemutatta a saját nevelésű ifivezetőket is.

Ösztönző példa
 
Vörös Árpád, a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola alapító néptánc-pedagógusa beszélt a tanítás során szerzett tapasztalatairól.
– Osztolykán Ágnes története igazán példaadó és ösztönző: egyrészt arra, hogy Magyarországon, még ha ez bátorságot, szorgalmat és kitartást igényel is, de érdemes és ki is lehet törni a társadalom pereméről – mondta Zarándy Zoltán. – A roma fiatalok előtt is megnyílt az aktív és sikeres közéleti pálya lehetősége... Ahogy Ágnes igaz történetei is bizonyítják: léteznek azok a helyi példaképek a szülők, tanárok, közösségek között, akiket érdemes felkutatni, megerősíteni és összekötni. Ennek az estének is ez volt az értelme.
 
(A beszélgetésről készült teljes videó két részletben megtekinthető a következő címeken: http://bit.ly/osztolykan-1 és http://bit.ly/osztolykan-2 )