11 milliárdos fejlesztés valósul meg Ferihegyen

Írta:  2011.04.08.
Közel tízezer négyzetméteres, új irányító központtal és a legmodernebb technológiával fejleszti a hazai légi közlekedés infrastruktúráját a magyar légiforgalmi szolgálat. A beruházás alapkövét március 28-án dr. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár, Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár, Szepessy Kornél, a HungaroControl elnök-vezérigazgatója és Ughy Attila polgármester helyezte el.
 
A fejlesztés összértéke eléri a 11 milliárd forintot, amelynek több mint 80 százalékát, közel 9,4 milliárd forintot a HungaroControl Zrt. saját forrásaiból finanszíroz. A fennmaradó 1,6 milliárd forintot az Európai Unió a Transzeurópai Hálózatfejlesztési Terv keretében biztosítja.
A 2012 szeptemberében üzembe lépő létesítmény révén műszaki-technológiai szintjét tekintve a HungaroControl lesz a régió egyik élenjáró légiforgalmi szolgálata.
„Az, hogy ismét a kerületet választotta beruházása helyszínéül a cég, azt jelenti számunkra: otthonra találtak nálunk." – üdvözölte a terveket Ughy Attila polgármester.
A beruházás első lépéseként felépítenek egy közel 10 ezer négyzetméter alapterületű, háromemeletes, új légiforgalmi irányító központot, amit korszerű, IP alapú kommunikációs rendszerekkel szerelnek fel. A második lépcsőben a számítástechnikai eszközöket fejlesztik, Az új irányító központban várhatóan 2012 szeptemberében kezdődhet meg a munka.
A megüresedő irányító központban a HungaroControl egyedülálló légi navigációs tudásközpontot hoz létre, a régió egyetlen olyan centrumát, ahol valós adatok alapján, az irányító teremmel azonos technológiai környezetben modellezhető bármilyen légtérbeli esemény.