A zebrán idén nincs vadászidény!

Írta:  2011.04.08.
Magyarországon drasztikusan megemelkedett a zebrán elkövetett gyalogosgázolások száma. A XVIII. kerületi adatok sajnos az országos helyzetet tükrözik: elsősorban az autósok figyelmetlensége és udvariatlansága miatt sok a baleset. A rendőrség hetente legalább két alkalommal szervez intézkedéseket, hogy csökkentse ezek számát. Legutóbb március 30-án próbálták kiszűrni az udvariatlan autósokat.

Az utcára vonultak március 25-én a zuglói Hajós Alfréd Általános Iskola diákjai, tanárai és a szülők. „A zebrán idén nincs vadászidény! – 2011” elnevezésű akció célja az volt, hogy felhívják a gyalogosok figyelmét a veszélyre, az autósokét pedig arra, hogy mekkora felelősség van a kezükben.

„A rendőrség hetente legalább két alkalommal szervez akciókat a figyelmetlen autósok kiszűrésére – legutóbb március 30-án volt hasonló. A rendőrök fellépését ilyenkor kamera is rögzíti. Fábián Mónika elmondta, ez néha meglepi a vezetőket, és lassítanak, mivel azt hiszik, a gyorshajtókat igyekeznek kiszűrni.”
 

 
– Még tavaly decemberben nyilvánosságra került az az adat, miszerint 2010-ben 10 százalékkal nőtt a zebrán elkövetett gyalogosgázolások száma. Ez az ijesztő adat sarkallt bennünket arra, hogy egy látványos felvonulással jelképesen visszavegyük a gyalogosok számára a zebrát – mondta Hosszúné Bartha Etelka igazgató. – A Hősök terét pedig azért választottuk, hogy jelezzük: nem zuglói és nem fővárosi, hanem országos problémáról van szó. 
A rendőr sem visszatartó
 
Ezt támasztja alá, hogy Kékesi András, a XVIII. kerület rendőrkapitánya már 2010. december elején jelezte egy közmeghallgatáson elmondott beszámolójában: a kerületi rendőrség is kénytelen mind gyakoribb intézkedésekkel elejét venni a sokszor balesettel végződő szabálytalanságoknak. A közmeghallgatáson résztvevőket alaposan felbosszantotta egy rendőri akció során készített videó, amelyen jól látható volt: az autósok többségének még az egyenruha láttán sem jut eszébe a kötelező udvariasság.
– Hasonló tapasztalatom volt a napokban a Lakatos utcában. Az autós a rajtam lévő egyenruha és a láthatósági mellény láttán sem érezte úgy, hogy át kell engednie a gyalogost – erősítette meg a szomorú tényt Fábián Mónika főtörzsőrmester, közlekedési előadó.
Pedig nem csak udvariasságról van szó. A járművel közlekedőket az új KRESZ intené nagyobb önfegyelemre, ám a tapasztalatok szerint ez kevés vezetőt érdekel.
– Gond az is, hogy a zebrák felfestése megkopott, és a nagyobb forgalmú utakon érdemes volna minden átkelőhöz lámpát is állítani. Az Üllői úton például a lámpától elinduló autók a következő lámpáig nem hajlandóak megállni a zebráknál, akkor sem, ha gyalogos akar átkelni. A gond igazából a morállal van: az autósok egyszerűen nem akarják figyelembe venni a korlátozást – magyarázta Fábián Mónika.
Veszélyes helyek
 
A kerületben a nagy forgalmú Üllői út mellett a Gyömrői út és a Nagykőrösi út számít veszélyes helynek a gyalogosan közlekedők számára, nem árt figyelni a Nemes utcán sem, de nem csak a főbb útvonalakon kell óvatosnak lenni.
– A tapasztalatok azt mutatják, hogy az autósok túlságosan erőszakosak a kisebb utcákon is, mint például a Honvéd utca vagy a Lakatos utca. Ezért ezeken a területeken is gyakran tartunk ellenőrzéseket – tájékoztatott Fábián Mónika.
 

A rendőrség hetente legalább két alkalommal szervez akciókat a figyelmetlen autósok kiszűrésére – legutóbb március 30-án volt hasonló. A rendőrök fellépését ilyenkor kamera is rögzíti. Fábián Mónika elmondta, ez néha meglepi a vezetőket, és lassítanak, mivel azt hiszik, a gyorshajtókat igyekeznek kiszűrni.
– Van hatásuk az intézkedéseknek – árulta el. – Egy-egy útvonalon, ahol az autósok megszokták, hogy gyakran ellenőrzünk, már óvatosabbak. Persze az igazi megoldást az jelentené, ha a szemlélet változna: a gyalogosoknak óvatosnak kell lenniük, az autósoknak pedig figyelmesnek. E nélkül nem jutunk előre.