Hi tech menzakonyha a kerületben

2020.11.26.

 Interneten kommunikáló sütők, sokkoló helyiség és hatalmas hűtőkamrák is részei annak az új konyhának, ami most készült el a Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskolában.

Sokan kíváncsiak voltak arra, hogy milyen lehet, és mit tudhat egy 500 millió forintból berendezett konyha, ráadásul a kíváncsiságot fokozta, hogy ebben a konyhában naponta 4 ezer adag iskolai menüt tudnak elkészíteni. Többek közt Szaniszló Sándor, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere, Kőrös Péter alpolgármester és Dabasi Ottóné, önkormányzati képviselő is részt vett az új konyha bejárásán, így kicsit ők is belekóstolhattak, hogy milyen környezeteben és technológiákkal készítik el a kerületi iskolások egy részének az ebédjét.

300 négyzetméternyi inoxTAA 1313

Feltehetően minden szakács és vendéglátós szíve megdobban annyi csillogó inox láttán, amennyi ebben a konyhában található, de a laikusok számára is érdekesek a különböző gépek. A 300 négyzetméteres konyhát a Hungast Csoport alakíttatta ki és finanszírozta, ők gondoskodnak több kerületi iskola étkeztetéséről. A Csontváryban főznek, innen szállítják a menüket a többi intézménybe.  

Kérfalusi Attila, a Hungast Csoport vezérigazgatója elmondta az érdeklődőknek, hogy ez a konyhatechnológia 10-15 évig megfelelő színvonalúnak fog számítani. Az általuk használt sütők például képesek internetes felhőből leszedni a különböző receptekhez a sütési folyamatokat, így a hőmérsékletet, időt, légkeverést ezek alapján állítják be maguknak. Egyszerre 2100 liter leves rotyoghat a főzőüstjeikben, amelyek egyenként 300 literesek. Az elkészült ételek a sokkoló kamrába, majd a hűtőkamrákba kerülnek, ezzel biztosítják a higiéniai és élelmiszerbiztonsági feltételeket.

Ez az étkeztetési fejlesztés egyébként érinti az Ady Endre Általános Iskolát, a Kapocs Iskolát, a Brassó Utcai Általános Iskolát és a Táncsics Iskolát is, az intézményekben ugyanis korszerű tárolókonyhákat építettek, hogy a menük a kiszállításuk után megfelelő körülmények közt várakozhassanak a tálalásra.

A gyerekek nyernek ezzel a beruházással

Dabasi Ottóné szerint az új és modern konyha egy fontos lépés a gyermekétkeztetésben, ugyanis ez a típusú konyhai infrastruktúra lehetővé teszi, hogy minőségi és egészséges ételek készüljenek a kerületi iskolásoknak, továbbá az ételkészítési folyamatok higiéniai feltételeit is biztosítottnak látja így.