Kevesebb szabályszegés és baleset az ellenőrzéseknek köszönhetően

2020.11.30.

Befejeződött a XVIII. Kerületi Rendőrkapitányság idei évre tervezett tehergépjármű-ellenőrzési akciója Pestszentlőrinc-Pestszentimre területén. Ebben az évben 15 napon keresztül ellenőrizték a tehergépjárműveket.

Az akciósorozatban a kerületi rendőrökön kívül részt vettek a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztály, valamint a Budapest Közút Zrt. munkatársai is.

A teljes körű ellenőrzéssorozat keretében 15 napon keresztül ellenőrizték a kerületben közlekedő tehergépjárműveket, az ellenőrzések kiterjedtek a járművezetéshez szükséges okmányok meglétére és érvényességére, a gépjárművek műszaki állapotára, a vezetési- és pihenőidők betartására, a menetíró készülékek előírás szerinti használatára, a behajtási engedélyek meglétére, valamint a megengedett legnagyobb össztömegre vonatkozó szabályok betartására.

IMG 0430

Az akcióban 324 tehergépjárművet ellenőriztek, ebből 118 teherautó tengelysúlyát mérték meg a BKK munkatársainak együttműködésével. Három személyt bűncselekmény gyanúja miatt állítottak elő a kerületi kapitányságra, 73 tehergépjármű-vezetővel szemben közigazgatási eljárást kezdeményeztek vezetési- és pihenőidővel, valamint menetíróval kapcsolatos szabályszegés miatt. További 12 sofőrrel szemben a megengedett legnagyobb össztömeg túllépése szabályszegés észlelése miatt kezdeményeztek közigazgatási eljárást.

A rendőrség munkatársai egy jogosítványt és három forgalmi engedélyt a helyszínen elvettek, illetve különböző szabálysértések miatt 12 járművezetővel szemben intézkedtek. Behajtási hozzájárulás hiánya és a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt 570 ezer forint értékben szabtak ki közigazgatási bírságot, és 555 ezer forint értékben szabtak ki helyszíni bírságot szabálytalan rakományrögzítés, kötelező felelősségbiztosítás vagy műszaki érvényesség hiánya miatt.

A rendszeres ellenőrzések eredményeként nagymértékben csökkent a kirívó szabályszegések száma a vezetési- és pihenőidők tekintetében. A folyamatos tengelysúly-ellenőrzéseknek köszönhetően jelentősen kevesebb túlsúllyal közlekedő tehergépjárművet lehet látni a kerületben. Az ellenőrzési sorozatnak köszönhetően a BRFK XVIII. Kerületi Rendőrkapitányság illetékességi területén a baleseti statisztika csökkenő tendenciát mutat az előző évekhez képest.

A XVIII. kerületi rendőrök az akciósorozatot jövőre is folytatják.