Gyógynövényben az erő

2020.11.30.

 

Hogyan segíthet komoly betegségek leküzdésében egy kis párszáz forintos növény?

Miért válasszunk elsőként természetes gyógymódokat, és kiktől fogadjunk el tanácsot ez ügyben? Dr. Kindlovits Sára gyógynövényszakértőnek, a Gyógynövény Szövetség és­ Terméktanács titkárának segítségével az­ immunrendszer természetes erősítésének lehetőségeit vesszük górcső alá.

 

A MINDENNAPOKRA

Van néhány olyan enyhe hatású gyógynövény, amely korlátozások nélkül ajánlható akár mindennapos fogyasztásra, folyadékpótlásra - olyankor is, amikor semmilyen megbetegedés, tünet nem áll fenn. Ilyen például a citromfű, a csipkebogyó, a kamilla, a menta, a bodzavirág. Egyéb esetekben a gyógyteákat, teakeverékeket a konkrét panaszok, illetve az esetleges egyéni érzékenység alapján kell kiválasztani. Általánosságban elmondható, hogy a gyógynövények fogyasztásának a betegségmegelőzésben, illetve az enyhe lefolyású betegségek, tünetek kezelésében van jelentőségé, például enyhe emésztési problémák, felső légúti fertőzések vagy alvászavar esetén. Ha súlyosabb tünetekről, krónikusan fennálló betegségekről van szó, természetesen mindig orvosi diagnózis szükséges a terápia meghatározáshoz, amely adott esetben megoldható teljesen vagy részben gyógynövények alkalmazásával is.

LEGYÜNK RÉSEN

Gyógytea és egyéb gyógynövényes termék vásárlásakor mindig figyeljünk arra, hogy az ellenőrzött minőségű legyen. Ha a csomagoláson szerepel, hogy "gyógyszerkönyvi minőségű", akkor biztosak lehetünk benne, hogy tartalmazza az előír hatóanyag-mennyiséget, így valóban hatásos lesz. Vásárláskor részesítsük előnyben a piacon több évtizede jelen levő, jól ismert és megbízható hazai cégek gyógyszertárakban, gyógynövényboltokban kapható termékeit. Az ismeretlen kereskedőtől való webshopos vásárlás kockázatos: a hangzatos reklámszövegek mögött sokszor még a valós értékesítő személye is követhetetlen, a termék összetételére, hatóanyagtartalmára semmi garanciát nem kapunk, sőt legrosszabb esetben az egészségünk is rámehet. Ha nem tudunk eligazodni a gyógynövények világában, akkor gyógyszerésztől, fitoterapeutától, fitoterápiás tanácsadótól kérjünk segítséget.

A Gyógynövény Szövetség és Terméktanács felelősen ajánlja például saját weboldalát és Facebook- oldalát (www.gyszt.hu, facebook: gyógynövényszövetség), az MGYT Gyógynövény Szakosztálya által életre hívott www. gyogynovenylap.hu oldalt vagy az írott szakkönyvek közül dr. Csupor Dezső és dr. Szendrei Kálmán Gyógynövénytár című munkáját.

VÉRTEZZÜK FEL A SZERVEZETÜNKET

- A vitamintartalmú immunerősítő, roboráló hatású gyógynövények, gyógynövényes készítmények fogyasztása az egyik legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja immunrendszerünk erősítésének - magyarázza dr. Kindlovits Sára. - A gyógynövények védőmechanizmusának alapja az, hogy az ember immunrendszerét nagymértékben felerősítik, így maga a szervezet segít legyőzni a betegségeket.

Ezenkívül sok gyógynövény segít a kialakult betegségek tüneteinek enyhítésében, jellemzően felső légúti panaszok esetén. Immunerősítő hatású gyógynövény a bíbor kasvirág, amely 2020-ban az év gyógynövénye is. A növényből készített présnedv, tea vagy alkoholos kivonat meghűléses megbetegedések, felső légúti és húgyúti fertőzések megelőzésére, kiegészítő kezelésére alkalmas. Más fajok - például a csipkebogyó vagy a homoktövis -vitamintartalmuknál fogva fejtenek ki pozitív hatást a szervezet védekezőrendszerére. A csipkebogyóhús jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Mivel a hatóanyaga hőérzékeny, nem forrázatot, hanem hideg vizes kivonatot készítünk belőle, azt szobahőmérsékletű vízzel leöntjük, 5-10 órán át állni hagyjuk, majd szűrés után isszuk. Szintén nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint a homoktövis érett termése. Vagy azt, vagy a terméshúsból készült présnedvet, gyümölcslevet fogyasztjuk.

Hungarikum-gyógynövényünk, a­ kamilla

A hazai kamilla minősége világszerte ismert és‑elismert - hangsúlyozta a gyógynövényszakértő. Az Alföld szikes területein a mai napig gyűjtik és‑termesztik. Hazánk népi gyógyászatának mindig is fontos gyógynövénye volt: emésztőszervi panaszokra, külsőleg kelések és gyulladások kezelésére is használták. Hatékonyságát a modern vizsgálati eredmények is alátámasztják.

Domján Vivien