Bokréta került a légi központra

Írta:  2011.09.05.
A HungaroControl új légiforgalmi irányító központja szerkezetépítési munkálatainak befejezését szeptember 1-jén bokrétaavatással ünnepelték meg.
A közép-európai régióban egyedülálló beruházási program keretében a HungaroControl a legmodernebb technológiával fejleszti navigációs infrastruktúráját. A megújuló környezet lehetővé teszi, hogy a társaság egy helyre telepítse a már működő nemzetközi oktatási, szimulációs és kutatás-fejlesztési (K+F) vállalkozásait, és ezzel létrehozza a térség egyetlen légiforgalmi tudásközpontját.
A magyar légiforgalmi szolgálat teljes informatikai és kommunikációs rendszerét megújítja, az ehhez szükséges eszközök beszerzése hamarosan lezárul. Mindemellett az elkövetkező hónapokban felgyorsul a HungaroControl saját igényeinek megfelelőn kialakított légi navigációs rendszer, a MATIAS fejlesztése, amely a legmodernebb kommunikációt teszi majd lehetővé a légiforgalmi irányítók és a repülőgépek fedélzete között. Az új irányító központba 2012 végén költözhetnek be a légiforgalmi irányítók.
A szerkezetépítési munkálatok befejezését követőn a hagyományokhoz hűen az új épület legmagasabb pontjára bokrétát tűztek.
Az ünnepségen Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár beszédében kiemelte, hogy a hatékonyság és a versenyképesség növelése csak folyamatos fejlesztéssel érhető el.
„Olyan innovációs centrumot hozunk létre, amely az egész régió oktatási, szimulációs és K+F-igényeit képes lesz kielégíteni” – mutatta be a programot Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója.
Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő a bokrétaünnepségen hangsúlyozta: „A HungaroControl a légi közlekedési szektor jelentős munkaadója és a legsikeresebb állami vállalatok egyike. Ez a beruházás nem csupán egy vállalat jövőjéről szól, hanem mindannyiunk közös érdekeit szolgálja.”
A fejlesztési beruházást az Európai Unió 1,6 milliárd forinttal támogatja a Transzeurópai Hálózatfejlesztési Terv keretében, amely a teljes program költségvetésének 12 százalékát teszi ki.