Kétmilliárd forintból nem lehet egy kerületet működtetni

2020.12.08.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, Parragh László azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy a parlament hozzon törvényt az iparűzési adó felfüggesztésére vagy törlésére.

Az ötlet nagy hullámokat vert kormánypárti és ellenzéki vezetésű településeken egyaránt. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere például így reagált a közösségi oldalán: "Ha röviden szeretnék válaszolni Elnök Úrnak: kérem, hagyja már békén a vállalkozások környezetét és a munkavállalóik életminőségét biztosító településeket! Ha kicsit hosszabban: értékelhető a szándék, hogy könnyítsenek a vállalkozások terhein, az pedig biztos, hogy a cégek terheit semmilyen iparűzési adóemeléssel nem szabad növelni a jelenlegi helyzetben." Milyen következményei lennének a kamara elnöke által fölvetett javaslat megvalósításának? - erről kérdeztük Kőrös Péter alpolgármestert.

■ Parragh László vajon miért nem a kötelező kamarai tagság díjának csökkentésére tett javaslatot?

■ Attól tartok, hogy ő ebben az ügyben felolvasta, amit elé raktak.

■ De nagyon büszke rá mint saját javaslatára.

■ Ez meg azért kínos, mert Magyarországon az iparűzési adó az egyetlen, amire azt lehet mondani, hogy valamennyire igazságos, mert a multik ugyanúgy megfizetik, mint az összes többi vállalkozás. Tehát ha Parragh László javaslatát komolyan vesszük, akkor a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Magyarországon letelepedett multik gazdasági érdekeit nézi, mert ez elsősorban nekik lenne jó.

■ A kormány sok pénzt kap az Európai Uniótól a vírussal szembeni védekezésre, de inkább elvon, semhogy elosztaná azt.

■ A kormányzati szándék egyértelmű: hogy az önkormányzatiságot, illetve a gazdaság szereplőit bizonyos körben tönkretegyék. Nézzük meg, mi zajlik a turizmus-vendéglátás területén. Hivatalos adatok szerint több mint 150 ezer ember veszítette el a munkáját ebben a szektorban, és az igazán nagy leépítések második része most jön. A budapesti szállodákat, éttermeket döntően a külföldiek tartják el. Szerintem most az fog történni, hogy jönnek a kormányközeli oligarchák, és aprópénzért fölvásárolják a budapesti szállodákat és éttermeket. És ahogy kivéreztetik a vendéglátást, ugyanúgy tesznek a városokkal is. A kormánypárti győri vagy székesfehérvári polgármester nem véletlenül tiltakozik kézzel-lábbal ez ellen.

TARKÓN LÖVÉSRE FELKÉSZÜLNI

■ Beszéljünk a kerületről: mi történik akkor, ha felfüggesztik, és mi, ha megszüntetik ezt az adónemet?

■ Főpolgármester úr precízen fogalmazott, ez tarkón lövés lenne. Kerületünknek 14 milliárd forint bevétele van. Ebből tízmilliárd az iparűzési adó és négymilliárd az építmény- és telekadó. Ha ebből kiveszünk tízmilliárdot, az sakk-matt, akkor szó szerint becsukhatjuk a kerületet.

■ Ezt hogy kell érteni?

■ Gyakorlati példákra lefordítva... Képzeljék el azt, hogy a kerület két szakorvosi rendelője, amelyek fenntartása nem kötelező önkormányzati feladat, másnap bezár, és mindenki mehet a problémájával a Dél-pesti Kórházba. Reggel csak nyolckor fognak nyitni az óvodák, és négykor bezárnak, tehát nem lehet előbb vinni a gyerekeket, és később sem lehet értük menni. Az intézmények maximális csoportlétszámmal és minimális pedagógiai létszámmal fognak üzemelni. A nyugdíjasellátás megszűnik, csomagosztás nem lesz, a Városgazda bezár. Könnyen belátható: úgy nem tud működni egy kerület, hogy a 14 milliárd forint saját bevételéből tízet elvesznek, további kettőt meg szolidaritási adóként visznek el.

PARRAGH A SAJÁTJAIVAL SEM EGYEZTETETT

■ Milyen eszközök állnak az önkormányzatok rendelkezésére a tiltakozáshoz?

■ Minden lehetséges fórumon felhívjuk a figyelmet arra, hogy teljesen életszerűtlen a javaslat tartalma. Ez olyan nagyságrend, amiról gondolkodni sem érdemes.

■ Milyen érdekegyeztetés vagy érdekérvényesítés lehet még hátra?

■ Egyeztettünk a kerületi BKIK-tagszervezettel, ok is kiadtak egy nyilatkozatot. Hozzájuk hasonlóan aBudapesti Kereskedelmi és Iparkamara is elítélia javaslatot. Pontosan értik, hogy ha ilyen mértékű beavatkozás történik, az valójában a vállalkozóktól az egyszerű emberekig mindenkinek rossz.

■ Parragh László a saját gondolatait osztotta meg a miniszterelnökkel?

■ Parragh László nyilván az MKIK elnökeként beszélt, de azt biztosan tudjuk, hogy a véleményét előzetesen nem egyeztette a kamara tagszervezeteivel. Erre a szervezetek írásban fel is hívták a figyelmét.

■ Hány százalék esélyt ad arra, hogy a javaslatból január 1-jétol törvény lesz?

■ Minimálisat, mert nem normális egy ilyen kezelhetetlen helyzet, amely nemcsak Budapestet, hanem az ország összes nagy önkormányzatát is érintené. Egy ilyen törvény nyomán csődbe menne az összes megyei jogú város, meg azok a városok is, amelyekben jelentős bevételt termelő vállalkozás van, mert ekkora kiesést nem lehet áthidalni vagy kigazdálkodni.

Gy. P.