Összefogás kell a bűn ellen

Írta:  2011.09.09.
Szakmai fórumot kezdeményez szeptemberben Gönczöl András, a Jobbik önkormányzati képviselője a közbiztonságról, mert úgy érzi, csak a szakmai és a kisebbségi szervezetek képviselőivel közösen lehet megoldást találni a problémákra.
A Jobbik önkormányzati képviselője az elmúlt hónapok tapasztalata alapján érezte úgy, hogy szükség lenne egy szakmai fórumra.
- A nyár folyamán nagyon sokan kerestek meg a problémáikkal – mondta Gönczöl András. – Igyekszem minden panaszost személyesen felkeresni, s ilyenkor általában a szomszédok is eljönnek. A hangoskodás, az együttélési normák megsértése még kisebb ügyek közé tartozik, pedig ez is elég bosszantó, ha valaki nap mint nap tapasztalja. Sajnos azonban a szélhámosság, a tulajdon rafinált megszerzése, a zsarolás, az életveszélyes fenyegetés is gyakori, és az emberek kiszolgáltatottnak érzik magukat.
Tapasztalata szerint ezek a problémák egyes körzetekre különösen jellemzőek.
- Ezekben a körzetekben gyakoriak a zaklatások, amelyeknek az a célja, hogy kikészítsék az ott lakókat, akik előbb-utóbb rákényszerülnek a költözésre. Ezeknek a jelenségeknek gátat kell szabni, ám a rendőrség önmagában erre nem képes. Ezért úgy gondolom, hogy egy olyan szakmai fórumra van szükség, ahol az érintettek mellett szakmai és hiteles kisebbségi szervezetek képviselői is jelen vannak. Erre a fórrumra a kerület vezetői mellett képviselőtársaimat is meghívom.
A hitelességet külön kiemelte, mert tapasztalata szerint erre van a legnagyobb szükség.
- A megoldási formákat közösen találjuk ki, mert csak úgy lehet eredményes. Ha pedig már konkrét válaszokkal, megoldási tervekkel rendelkezünk, akkor kell lakossági fórumot tartani, mert addig nincs előrelépés. Ezeket a problémákat nem lehet szőnyeg alá söpörni, mert különben egyre jobban elmérgesedik a helyzet.