A bűnüldözés olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá

2020.12.11.

 

Interjú Jánosik István kapitányságvezetővel.

A rendőri munkában van jelentőségé az évszakoknak?

Természetesen, hiszen minden évszaknak megvannak a sajátosságai. Nyáron több a kerékpár, a gördeszka, a roller, télen inkább az autó és a tömegközlekedés kerül előtérbe. Bűncselekmények szempontjából nyáron több ember van a közterületeken, és ahol sok ember van, ott gyakrabban bekövetkezik bűncselekmény és szabálysértés.

Olyankor több a lopás, a rablás?

A kerületben gyakorlatilag nem jellemző a rablás, egy évben két-három eset fordul elő. A lopásra kell inkább figyelni, hiszen ha lengébb öltözetben a farzsebben van a mobiltelefon, az felhívás keringőre.

A bűnmegelőzés és a biztonság szempontjából másképpen kell kezelni egy lakótelepes övezetet, mint egy családi házasat?

Teljesen. A lakótelepi életformára jellemző, hogy ott több ember van kis helyen, és hamarabb jelentkeznek azok a jelenségek, amik zavarják az együttélést: a zaj, a parkolásból adódó problémák vagy éppen az, hogy az alsó lakótól feljön a leves illata. Családi házas övezetben a fűnyírás a jellemző konfliktusforrás, vagy ha beállnak a gépkocsibejáróba, esetleg azért nem férnek meg a szomszéddal, mert átlóg a fa ága és így tovább.

A "NAGY TESTVÉR" NEM CSAK FIGYEL

Gondolom, a biztonsági kamerákat tekintve is más egy lakótelepi és egy családi házas övezet.

A közhiedelemmel ellentétben nem a rendőrségnek vannak térfigyelő kamerái, azokat az önkormányzat üzemelteti.

De önökhöz futnak be a képek...

Így van, és ezeket használjuk is. Az önkormányzat jelentős összeggel finanszírozza a térfigyelő szolgálatot, ami két részből áll. Egyrészt vannak olyan munkatársaim, akik itt ülnek, és a kamerákat figyelik napi 24 órában. Másrészt vannak, akik szintén az önkormányzat finanszírozásában az alapszolgálatukon felül közterületi szolgálatot látnak el. Csak a kerületben és csak olyan tevékenységet végeznek, ami a lakók érdekeit szolgálja. Amikor történik egy esemény, akkor ellenőrizzük a kamera felvételét, és bizonyítási eszközként felhasználjuk. Sok esetben segítenek ezek a képek.

A civil szolgálattal, a polgárőrséggel milyen a kapcsolatuk?

A kerületünkben aktívan tevékenykednek a polgárőrök, nagy segítséget nyújtanak a munkánkhoz. És ami bennem külön tiszteletet ébreszt irántuk, azaz, hogy ok ezt a munkát térítés nélkül, a szabadidejük, a családjuk rovására végzik.

SEGÍTENEK

Hogy folytatná a rendőrségi szlogent: Szolgálunk és védünk?

Azért nem értem a kérdést, mert ebben élek 35 éve.

Akkor érti a kérdést...

Ezt egyféleképpen lehet csinálni, hittel és hivatástudattal, különben nincs értelme. És én szeretem ezt csinálni.

És a kollégái?

A kollégáim közül sokan helyi lakosok, lokálpatrióták, akiknek jó személy- és helyismeretük van. Szakmailag felkészültek, nemcsak jó rendőrök, de jó emberek is, akikre büszke vagyok. Számtalan esetben segítünk, amíg a mentő a helyszínre érkezik. Múltkor egy öregúr Stihl-fűrésszel elvágta a verőerét. A munkatársaim kézzel szorították el, amíg a mentők odaértek. Máskor az égő házba mentek be egy néniért. Volt, amikor szülő nőt vittünk kórházba, vagy rátaláltunk egy térben és időben nehezen tájékozódó bácsira, akit a zsebében talált cédula alapján vittünk haza.

SAJÁTOS KERÜLET  

Milyen bűncselekményformák jellemzők?  

Minden kerületnek mások a sajátosságai. A belvárosban vannak szórakozóhelyek, bulinegyedek, máshol jelentős sportrendezvények vagy gyűlések vannak. Itt ilyenek nincsenek. A miénk egy hibrid kerület, ahol van lakótelep, van nagy forgalmú út, meg van nyugodt, családi házas övezet. Nem utolsósorban az agglomeráció szélén vagyunk, jelentős átmenő forgalommal. Ez nyilván jelentkezik a bűncselekményekben is. Figyelnünk kell a vagyon elleni bűncselekményekre, főleg a lakásbetörésekre, bár meg kell jegyeznem, hogy ezek száma csökkent. A lakótelepen pedig az együttélésből adódó problémákra kell figyelnünk.

A filmeken olyan egyszerűnek tűnik a rendőrök munkája.

A bűnüldözés olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá, ráadásul nagyon sok ilyen témájú filmet láthatnak az emberek. Azonban a film és a való élet más. Másra érzékeny egy családi házas övezetben lakó polgár, és másra egy bérházban vagy lakótelepen élő. A kertvárosban élők érzékenyebbek a lakókörnyezetükre. Ha idegen autó, gyanús személy parkol a házuk előtt, azt gyakran bejelentik. Sokan bekopognak hozzánk különböző vélt vagy valós sérelemmel, aminek jelentős része nem a rendőrség hatáskörébe tartozik. Főleg idősebb emberek jönnek azzal, hogy lejárt a személyi igazolványuk. Ilyenkor a kormányhivatalhoz küldjük, adott esetben át is visszük az illetőt. Aki ide betéved, annak mindig segítünk.

Tapasztal-e változást az emberek részéről abban, hogy megelőzzek a bűncselekményeket?

Tudatosabban figyelnek erre. Figyelnek, hogy normális zár legyen az ajtókon, ne maradjon az udvaron nagy értékű műszaki eszköz vagy nyitott jármű. Bezárják a kaput, nem hagyják nyitva az utcai ablakot, mind többen szereltetnek be riasztóberendezést, kamerát, és sokan veszik igénybe távfelügyeleti cég szolgáltatását. A gépjárműfeltörésben is látványos csökkenés mutatkozik kerületi szinten. Kampányolunk is, hogy ne hagyjanak a kocsiban értéket, és nézzék meg, hogy be van-e zárva a kocsi. Ezek mellett közel kétszáz kitelepülésünk volt. A kerületben minden óvodával, iskolával napi kapcsolatunk van. Ha hívnak minket, megyünk.

Az autósok rémálma a traffipax. Ezzel mi a helyzet?

Az agglomeráció közelsége miatt felértékelődik a baleset-megelőzés, ennek érdekében intenzívebben üzemeltetünk traffipaxot, mint a többi kerület. De eloszlatnék egy téves feltevést: nem a bírságolás a célunk, hanem az, hogy kevesebb legyen a baleset. Folyamatosan elemezzük a baleseti statisztikát. Veszélyesek az átmenő, illetve a bekötő utak, de számtalan jelzést is kapunk, amikor a lakók úgy ítélik meg, hogy az utcájukban gyorsabban hajtanak az autósok. Ezenkívül vannak autóvadász- kameráink is. Ezek a forgalomban közlekedő autók, amikben kamera rögzíti a szabályszegést. Itt szintén nem a bírságolás a cél, hanem az, hogy mindenki biztonságban hazaérjen.

Gyuricza Péter