Átalakítaná az önkormányzatokat az LMP

Írta:  2011.10.13.
Többet bízna a fővárosra, de a fontos döntésekbe közvetlenül vonná be a lakosságot – a Lehet Más a Politika bemutatta önkormányzati koncepcióját.

Petrovai László önkormányzati és Szilágyi Péter parlamenti képviselő
− A politika teljesen ledarálta a rendszerváltás egyik legfontosabb vívmányát, az önkormányzatiságot – fogalmazott meglehetősen határozottan Szilágyi Péter, a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője azon a sajtótájékoztatón, amelyen a párt saját önkormányzati koncepciójának alapelveit ismertették.
Szilágyi Péter úgy látja, a jelenlegi szerkezet szinte kínálja a korrupció lehetőségét, ezért radikális megújulásra van szükség.
− Teljesen ellehetetleníti a munkát az, hogy a főváros és a kerületek egymásra mutogathatnak, ha felelősségvállalásról van szó. Szerintünk az egész úgy oldható meg, ha a főpolgármester közvetlenül választható, a főváros több feladatot kap, a helyi döntésekbe pedig beleszólhat a lakosság is, méghozzá közvetlenül – adta közre elképzelését az országgyűlési képviselő.
A megújulást az LMP öt pont teljesülésével tartja elképzelhetőnek: fontos döntések előtt kötelező népszavazást hívna össze, elidegeníthetetlenné tenné az önkormányzatok törzsvagyonát, nagyobb, hosszútávú beruházások előtt kikérné a lakosság véleményét, a döntésekbe a civil szervezeteket is bevonná, és a testületi üléseken zárt üléseket csak személyi kérdések tárgyalásakor engedélyezne.
− A mi elképzelésünknek nagyon fontos eleme, hogy az önkormányzat költségvetését nem a képviselő-testület állapítaná meg, hanem a lakosság felmenő rendszerű képviselettel. Itt kell hozzátennem, friss hír, hogy a főváros ki akarja vonni a helyi adókat az önkormányzatok költségvetéséből. Ez megengedhetetlen, hiszen alig marad valami, amivel helyben lehet gazdálkodni – vélekedett Szilágyi Péter.
Kérdésünkre, hogy mennyi időbe telhet egy ilyen szerkezeti átalakítás, a képviselő tömor választ adott:
− Ha 2014-ban az LMP kormányra kerül, lesz négy évünk, hogy ezt pontosan kidolgozzuk.

Videóösszefoglaló a sajtótájékoztatóról: