A vakokért és gyengénlátókért énekeltek

Írta:  2011.10.18.
A Fehér Bot Napja alkalmából jótékonysági hangversenyt rendezett a Lions Klub Pestszentlőrinc október 14-én a Városháza Dísztermében.

Jótékony céllal énekeltek
A Látás Világnapját 2000 óta rendezik meg október második csütörtökjén – ebben az évben 13-án. A világnap célja a figyelem felhívása arra a tényre, hogy a vakság 80 százalékban megelőzhető, illetve gyógyítható. 2000-ben kezdeményezték a „Látás 2020” programot is, hogy 2020-ra megszűnjék a megelőzhető vakság előfordulása.
Időben nagyon közel ehhez a naphoz, október 15-én tartják a Látássérültek Nemzetközi Napját és a Fehér Bot Napját. Ez a nemzetközi nap a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére akarja felhívni a közvélemény figyelmét, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való széles körű és teljesebb értékű beilleszkedésük útját.
Csík Árpádné, a Speciális Oktató és Fejlesztő Intézmény (SOFI) gyógypedagógusa elmesélte, hogy a fehér bot alkalmazásának gondolata a francia Guilly d’Herbemont grófnőtől származik. Az 1920-as évek végén Párizs forgalma egyre növekedett, a vakok egyre nagyobb veszélynek voltak kitéve. A világtalanok megsegítésének lehetőségével foglalkozva a grófnő egy könnyen felismerhető eszköz kézben hordását javasolta, így „született meg” a fehér bot.
Csík Árpádné bevezetőjét követően Veszteg József, a Lions Klub Pestszentlőrinc Egyesület elnöke nyitotta meg a rendezvényt, majd a SOFI 13. osztályos tanulói pantomim műsort adtak elő. Ezt követően fellépett a SOFI gyermekkórusa, a Németszármazású Polgárok Egyesületének Liederschatz kórusa Nagyné dr. Szabó Zsuzsanna vezényletével és az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Zoltán Női Kara, B. Horváth Andrea vezényletével. Végül a három kórus együtt énekelt, s a közös dalolásba bekapcsolódott a közönség is.

A Lions a világban és kerületünkben

A Lions klubmozgalom a vakok és gyengén látok megsegítésére, az elesettek és szükséget szenvedők önzetlen támogatására 1917-ben bontakozott ki az Egyesült Államokban. A Lions Klub Pestszentlőrinc Egyesület 1999-ben szerveződött, s azóta kiemelten támogatja a SOFI tanulásban és értelmileg akadályozott tanulóit.

Tekintse meg fotógalériánkat!