Ösztönző kamatcsökkenés

Írta:  2011.10.21.
Kisvállalkozóknak segít a Kondor Béla sétányon működő Vállalkozásfejlesztési Iroda. Szolgáltatásait az elmúlt fél évben egyre többen vették igénybe.
Zsila Mónika, az iroda tanácsadója örömmel számolt be az indulás óta eltelt néhány hónap eredményéről:
– Egyelőre kezdeti sikert könyvelhetünk el, azt, hogy megtalálnak minket az érdeklődők. Hol többen, hol kevesebben, de rendszeresen jönnek be az irodába. Elsősorban hiteligénylésben kérik a segítségünket, általában a vállalkozásuk bővítéséhez, ingatlan vagy céges autó vásárlásához. Pályázati lehetőségeket is tudunk ajánlani, illetve nálunk is lehet csatlakozni a Városgazda Kártya-programhoz, amely szintén népszerűnek bizonyul.

Segített az iroda


Az iroda minden érdeklődő kisvállalkozónak segít
A pályázati lehetőségeknek és a pályázat benyújtásához kapott segítségnek örült többek között Bánhidiné Molnár Szilvia is, aki családi napközit indított a Damjanich utcában.
– A kerületi televízióban láttuk, hogy lehetőség van a Városgazda Kártya kiváltására, így jutottunk el a Vállalkozásfejlesztési Irodához. Nagyon jó ötletnek tartjuk a kártyát, és csatlakoztunk is a rendszerhez. Mivel a vállalkozásunk most indul, örültünk az iroda segítségének. Információkat kaptunk pályázati lehetőségekről, amelyek között olyan is van, amelyik nekünk megfelelő. Ráadásul nem kell szenvednünk a pályázat megírásával, mert az iroda munkatársától megkaptuk egy pályázatírásra szakosodott cég elérhetőségét is – mondta.
A tapasztalatok pozitívak, de egy megfontolandó ötletet azért felvetett a napközi vezetője:
– Örülnénk, ha az iroda a marketingben is tudna segíteni a jövőben, mert öt-tíz éves időszakon belül szeretnénk kisebb hálózattá bővíteni a vállalkozásunkat. Nekünk a szórólapozás jött be eddig. Jó volna, ha a kerület forgalmasabb területeire hivatalos hirdetőtáblákat helyeznének ki. Ugyanis tapasztalataim szerint a busz- és villamosmegállókban kiragasztott hirdetések a leghatékonyabbak, viszont ezekre a helyekre tilos bármiféle hirdetést kitenni.

Szorosabb kapcsolatot


A kiküldött Városgazda Kártyákkal a vállalkozók is jól járnak
Szintén a Városgazda Kártyához való csatlakozás szándékával érkezett az irodába Szabó Csaba fuvarozó egyéni vállalkozó, aki szeretné, ha a kialakuló adatbázis segítségével szorosabb üzleti kapcsolatba kerülhetnének a helyi kis- és nagyvállalkozások.
– Nagyon örülnék, ha az önkormányzat munkalehetőséggel, megbízásokkal segítené a helyi kisvállalkozókat – mondta Szabó Csaba. – Ugyancsak örülnék, ha az iroda segítségével a kerületi vállalkozók többet tudnának egymásról. Saját példát említve, ha egy helyi építési vállalkozónak fuvarozóra van szüksége, akkor egy helyi adatbázisból tudna partnert választani. Ez egyfajta lokálpatrióta szemléletet is kialakíthatna a vállalkozások között, aminek segítségével könnyebben juthatnánk munkalehetőséghez.
Ez utóbbi kívánságával Szabó úr szerencsére nyitott kapukat dönget, mivel a Városgazda Kártyának a vele elérhető kedvezményeken túl többek között ez is a célja.
– A kerületi vállalkozóknak érdemes regisztrálniuk az irodánkban, hogy elsőként értesüljenek a helyi lehetőségekről – mutatott rá Zsila Mónika.

Csökkent a mikrohitel kamata

Kétféle hitellehetőséget ajánl a Vállalkozásfejlesztési Iroda a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány segítségével.
A Budapest kisvállalkozói hitel maximum 60 havi törlesztőrészlettel vehető igénybe, a konstrukcióban kapható hitel összege 15 millió forint.
A másik lehetőség a mikrohitelprogram, amelynek célja a kisvállalkozások pénzügyi támogatása. A már meglévő üzleti tulajdon vagy bérlemény bővítése, fejlesztése, a beruházáshoz szükséges forgóeszközök biztosítása jöhet szóba. A maximum 7 millió forintig igénybe vehető hitel október 1-jétől kedvezőbb kamatozásúvá vált, 6,5 százalékról 4,9-re csökkent a kamata.
– Már az előző hitelkamat-csökkentéskor is megnőtt az érdeklődés a mikrohitel iránt – mondta el Katona Ágnes, a BVK hitelezési igazgatója. – A hitelezés mellett ingyenes tanácsadással is segítjük a vállalkozókat, például a hitelfolyósításhoz leginkább szükséges üzleti terv elkészítésében.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kisvállalkozások átlagosan 5,5-6 millió forint hitelt vettek fel. Katona Ágnes reméli, hogy a kamatcsökkentésnek köszönhetően tovább emelkedik az érdeklődők száma: – Szeretnénk, ha még többen lennének, bőven vannak forrásaink az igények kielégítéséhez.