Közösségi cél, avagy Balatonakali újratöltve

2021.02.17.

Omladozó falak, lakhatatlan épületek, berácsozott ajtók. Ennyi maradt a kerület balatoni táborából, pedig az elmúlt évtizedekben szinte nem volt olyan diák, aki ne töltött volna leg alább egy hetet Balatonakalin. A kerület jelenlegi vezetése már a választási kampányában is hangsúlyozta, hogy a tábort régi fényében adja vissza azoknak, akiket megillet: a kerület ifjúságának.

akali2ÖTVENÉVNYI EMLÉK

–  A hatvanas években vásárolhattak az iskolák közművel ellátott telkeket Akaliban. A megvásárolt területet bekerítették, és csupán egy vizesblokkot építettek rá. 1966-ban úttörőcsapatok sátortáboraként kezdett működni - mesélt a kezdetekről Várkonyi Józsefné, Gizi néni, aki évtizedeken át volt táborvezető. - Az építkezésnél a szülők, a diákok és mi, tanárok is rengeteg munkát vállaltunk, az egész tábor az összefogásunk eredményeként alakult ki.

Gizi néni meghatódva emlékezett vissza a közös éneklésekre, csapatjátékokra és arra a szeretetre, ami az egész tábor utánozhatatlan hangulatát adta.

- Minden évben alig vártuk, hogy eljöjjön a nyári szünet. Az egyik legszebb emlékem, amikor augusztus 20-át közös kalácssütéssel és az István, a király előadásával ünnepeltük, még most, évtizedek után is könny szökik a szemembe. A tábor ugyan már nem üzemel, én mégis minden évben lemegyek, és a kapuban állva idézem fel azt a sok szép évet.

LEHANGOLÓ JELEN

A táborba természetesen mi is ellátogattunk. Ajanuári hidegben még nyomasztóbb volt, mint vártam. Gizi néni szavai csengtek a fülemben, miközben a dohszagú kis házakban és a főépület penészedő falai között sétáltam. Már csak régi pingpongasztalok, rozsdásodó evőeszközök és társasjátékok egy-egy megmaradt darabja utal halványan arra, hogy valaha gyerekzsivaj és a menzaebéd illata töltötte meg ezeket a kihalt épületeket.

KORMÁNYZATI AKADÁLY

- A tábor több generációnak adott gondtalan nyarakat és felejthetetlen élményeket. A kerület előző vezetése sajnos hagyta lepusztulni, az elmúlt évek-ben az épületek egy része teljesen használhatatlanná vált - mondta Kőrös Péter alpolgármester.

- A területen tíz különálló lakóépület van, amelyekből négy menthetetlen, a többi hatot tavaly rendbe hoztuk, csak a légtechnikát kell majd meg-csinálni. A legszörnyűbb, bontásra ítélt állapotban a tábor szíve-lelke, a főépület van. Ahelyett is teljesen újat kell építenünk, hiszen ott zajlik az igazi élet, a játékok, a közös étkezések. Az alpolgármester hozzátette: az új főépület és a sportpálya felépítése az egész projekt legpénz-igényesebb része. Az önkormányzat tavaly már megrendelte a terveket, és el is különített 150 millió forintot a munka megkezdésére, azonban a kormányzati megszorítások miatt az összeget át kellett csoportosítani.

- Minden nehézség ellenére a tábor a következő években újjáépül, és nemcsak a gyerekeket várja majd, hanem edzőtáboroknak és csapatépítő tréningeknek is otthont fog adni.

KÖZÖS ERŐVEL

akali3- A választási kampányban megígértük, hogy felújítjuk a tábort, és ezt be is tartjuk - hangsúlyozta Petrovai László alpolgármester.

- A közösségi oldalra felkerült több régi kép is a táborról, és azt tapasztaltuk, hogy hozzánk hasonlóan rengetegen viselik a szívükön a sorsát. Számtalan emléket és élményt osztottak meg a fotók alatt, és az "újjáélesztés" gondolata sokak fantáziáját megmozgatta. Készítettünk képeket a tábor jelenlegi állapotáról is, amely bizony nagyon elszomorító. Ezek a képek szintén felkerültek az oldalra, és egy kerületi asztaloscsapat azonnal megkeresett minket, hogy ok szívesen lemennek, és felmérik az épületek állapotát. Ezen a felajánláson felbuzdulva létrehoztunk egy Facebook- csoportot, valamint egy oldalt (Akali18 - újratöltve), ahol kifejezetten a tábor közösségi erővel történő megmentésével foglalkozunk.

Petrovai László hozzátette: azok közül, akik Balatonakalin töltötték legszebb gyermekéveiket, ma már mindenki aktív munkavállaló, mesterember, vállalkozó, és nagyon sokan szeretnének segíteni a felújításban, a Facebook- csoport pedig azért jött létre, hogy összefogja azokat az önkénteseket, akik bármilyen módon részt kívánnak venni a munkálatokban.

- domján-