Ma van a bűncselekmények áldozatainak napja

2021.02.22.

 

Az Európai Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ez a nap azóta számos országban – Magyarországon 1993 óta – az áldozatok napja. 

Az Országgyűlés 2005-ben fogadta el a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvényt. Az áldozatsegítés célja, hogy a társadalmi szolidaritás és méltányosság elve alapján enyhítsék az áldozatok társadalmi, anyagi és erkölcsi sérelmeit.

A BRFK XVIII. Kerületi Rendőrkapitánysága szeretné felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a bűncselekmény áldozatai krízishelyzetben sem maradnak egyedül, segítségkérésükkel az Áldozatsegítő Központ munkatársaihoz lehet fordulni.

Kiemelten a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció és az emberkereskedelem áldozatai az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat ingyenesen hívható segélyvonalát is felkereshetik azonnali segítség reményében.  

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat

Telefonszám: + 36-80-20-55-20

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Áldozatsegítő Központ

Telefonszám: +36-1-550-1636

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.