Az LMP-nek önálló programja van

Írta:  2012.02.02.
Közvetlenül az LMP országos kongresszusa után látogatott el Lőrincre Scheiring Gábor országgyűlési képviselő, a párt gazdasági szakembere. Arról kérdeztük, ami mindenkit a legjobban érdekelt: merre tovább?

2014-ben önállóan indulnak
− Ön a múlt év végén bejelentette, hogy hátra lép a párton belül, a kongresszus után mégis a küzdelem mellett döntött. Miért tért vissza?
− A párton belül kellett tisztáznunk kérdéseket, Természetesen szó sem volt olyan ellentétekről, törésvonalakról, amiről a média „tájékoztatott”, erősen felfújták az egészet, de valóban meg kellett vitatnunk egy-két dolgot. Most minden letisztult, mindenki tisztában van a szerepével, jöhet a komoly munka.
− Az LMP sokat kommunikálja, hogy a parlamentben nincsenek esélyei, ezért az utcára viszi a politikát. Nem rossz üzenet ez a választóknak, akik azzal bízták meg önöket, hogy az országgyűlésben képviseljék őket?
− Mi nem vonulunk ki az országgyűlésből, a frakció folytatja a munkát, teszi a dolgát. De jól látható, hogy a kétharmados többséggel szemben szélmalomharcot folytatunk, gyakorlatilag leehetetlen, hogy bármilyen felvetésünket át tudjuk vinni, vagy egyáltalán érdemben tárgyaltassuk. A parlamenten kívüli eszközök arra kellenek, hogy felhívjuk erre a problémára a választók figyelmét. Azt reméljük, hogy ennek hatására a következő választásokon megváltozhatnak a parlamenti arányok, és rendes parlamenti demokrácia jön létre.
− Ezt nevezik önök Új Köztársaságnak?
− Részben. Az Új Köztársaság lényege, hogy a politikai és gazdasági irányokat nem egyes politikai erők határozzák meg autoriter módon, hanem a teljes lakosság minél szélesebb rétegei. Az ország ügye közös, ezért szükséges, hogy minél többen vegyenek részt a döntéshozásban. Ha nem tűnt volna fel, az LMP nem magának akar hatalmat, hanem a valódi demokrácia megteremtését követeli. Most nincs demokrácia, ezért hirdettük meg az Új Ellenállást, aminek az Új Köztársasághoz kell vezetnie.
− A kongresszus előtt mindenkit az izgatott: leül-e az Ellenzéki Kerekasztalhoz az LMP a többi baloldali párttal, köztük Gyurcsányékkal. A döntés szerint a párt 2014-ben egyedül indul a választásokon.
− A jelenlegi ellenzék nagy pártjai az elmúlt húsz évben már megmutatták, mit tudnak. Nem hiszem, hogy együtt tudnánk működni. A párbeszédet természetesen fontosnak tartjuk, de az LMP-nek önálló programja, véleménye van, és ezt szeretné érvényesíteni.

Korábbi cikkünk a témában