Égő házból mentett a rendőr törzsőrmester

Írta:  2012.02.07.
A másodperc tört része alatt kellett döntenie Rákóczi Róbert rendőr törzsőrmesternek január 30-án, amikor a Darányi Ignác utca egyik családi házában történt robbanás helyszínére ért a kollégáival. A füsttel teli házból még a tűzoltók kiérkezése előtt sikerült kimentenie egy férfit.
– Az elsők között érkeztem a helyszínre a kollégáimmal – mondta Rákóczi Róbert. – Ekkor a szomszédok már az utcán voltak, kisebb-nagyobb létrákat is hoztak, mert a kapu zárva volt. Átmásztunk a kerítésen, én a bejárat melletti fadoboznál elzártam a gázcsapot, majd berúgtam az ajtót, és ahogy oszlani kezdett a füst, a folyosón megláttam egy idős férfit. Szerencsére az eszméleténél volt, így a hátsó kijáraton át ki tudtam őt menekíteni az udvarra.
A 28 éves rendőr azonban még egyszer visszament az égő házba.
– A fejünk fölül szólt valaki. Felnéztem, és az erkélyen egy idős férfit láttam meg, aki elmondta, hogy hallotta a robbanást, de lejönni már nem tudott a füst miatt. Visszamentem érte, ám a füst miatt nem sikerült feljutni hozzá, így kijöttem. Még annyit mondtam neki, hogy próbáljon meg az erkélyen olyan helyre állni, ahol a legkevésbé éri a füst, de ekkorra már szerencsére megérkeztek a tűzoltók.
A rendőrök nem kapnak külön kiképzést ilyen extrém helyzetekre, de elsődleges feladatuk az emberi élet védelme, így Rákóczi Róbert nem sokat mérlegelt, amikor menteni indult. A törzsőrmester enyhe füstmérgezést szenvedett, másnap azonban ismét szolgálatra jelentkezett.
Az életmentő rendőrnek személyesen gratulált Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya, aki soron kívül főtörzsőrmesterré léptette elő Rákóczi Róbertet.