Őszre tér vissza az akácos

Írta:  2012.02.27.
A Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete 2011 októberében megkezdte a Kapocs utca és Kisfaludy utca közötti erdőszakasz fokozatos felújítását. A lakosság nemtetszését fejezte ki az üggyel kapcsolatban, mondván, elfogadhatatlan, hogy a kivágott fák helyére nem ültetnek újakat. A valóság azonban árnyaltabb ennél.
A területen az idős fák többsége akác volt, amelynek élettartama 50-60 év. A letermelt állomány 55 éves volt, s mivel a faegyedek eljutottak életciklusuk végére, ezek pár éven belül kiszáradtak, kidőltek volna. Amennyiben az erdészet munkatársai nem tették volna meg a megfelelő lépéseket, a kis erdő lassan elhaló fái rövid időn belül veszélyt jelentettek volna a kikapcsolódni vágyó látogatókra. Az erdőfelújításnak kétféle módja van, az egyik a mesterséges, amikor kivágják a fákat, kituskózzák, felszántják a területet, és újakat ültetnek a helyükre mag, csemete, dugvány formájában. A Kapocs utcai erdőben a másik módszert alkalmazzák: úgynevezett gyökérszaggatásos, azaz természetes erdőfelújítást végeznek.
– A vágástakarítás befejezése után a kivágott fák talajfelszín közelében lévő gyökérzetét géppel „megszaggatjuk” azért, hogy a levágott akácfák gyökérdarabjai hamarabb sarjadzásnak induljanak, illetve hogy a jobb növekedésű és alakú, egészségesebb gyökérsarjak uralkodjanak a tuskókról nőtt sarjak helyett. Ezek a sarjak idén tavasszal fejlődésnek indulnak, s mivel az akác rendkívül gyors növekedésű fafaj, már őszre embermagas fiatalosban járhatunk – mondta el lapunknak Szabó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgondnoka.