Készül az LMP-s nyugdíjkoncepció

Írta:  2012.06.01.
Még nincs, de már készül. Az LMP lakossági egyeztetések sorozatában szeretné kiérlelni a nyugdíjrendszer stabilizálását célzó javaslatát. Vágó Gábor volt a lőrinci Köz-Pont vendége.
Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy a politika iránt érdeklődő állampolgár észrevegye, az LMP programjából hiányzik egy lényeges elem: a nyugdíjrendszer átfogó tárgyalása. A zöld párt korábban is fogalmazott meg a nyugdíjrendszerrel, az önsegélyezéssel, a szociális biztonsággal kapcsolatos elképzeléseket, ám az átfogó nyugdíjrendszer-koncepció várat magára.
Talán már nem sokáig. Erről beszélt Vágó Gábor, a párt országgyűlési képviselője, választmányi tag május 30-án a lőrinci LMP Köz-Pontban szervezett beszélgetésen.
− Határozott elképzelésünk van arról, hogyan volna ésszerű átszervezni a nyugdíjrendszert. Teljes, kidolgozott koncepciónk azonban nincs. Ezt csak azután fogjuk elkészíteni, hogy kikértük az érintettek véleményét is. Ezért szervezünk olyan beszélgetéseket, mint ez a mai – mondta bevezető szavaiban Vágó Gábor.
A képviselő által elmondottakból kitűnt, hogy az LMP víziója egy használható nyugdíjrendszerről két pilléren nyugszik: az öngondoskodás erősítésén és egy német típusú pontrendszer bevezetésén, amely a nyugdíjak kiszámításakor a lehető legtöbb fontos tényezőt veszi figyelembe.
Hogy az LMP a témaválasztással rendesen betalált, azt jól bizonyítja a beszélgetésre érkezők száma. A politikai rendezvények esetében szokatlan módon telt ház előtt zajlott a beszélgetés, a hallgatóság pedig szinte kivétel nélkül olyan nyugdíjas korú érdeklődőkből állt, akik egyébként eddig nem látogatták az LMP-s rendezvényeket. 

Petrovai László önkormányzati képviselő és Vágó Gábor