Tisztelgés az államalapító előtt

Írta:  2012.08.21.
Az államalapítás tiszteletére tartottak koszorúzást tegnap Pestszentimrén civilek és a hivatal képviselői.

– Minden nép kialakít a lelkében egy templomot, egy nemzeti panteont, és a mi templomunk közepén ott ül a trónon Szent István király – mondta a pestszentimrei országzászlónál megtartott augusztus 20-i megemlékezésen Kedves Gyula történész, muzeológus. – Szent István lehetetlennek tűnő feladatot vállalt, kibékíthetetlen ellentéteket kellett feloldania ahhoz, hogy Magyarországot a római egyház oltalma alá helyezhesse.
Az államalapító gyakorlatilag egy új nemzetstratégiát dolgozott ki úgy, hogy a többség ellene volt. A katonailag nagyon erős nomád állam napjai meg voltak számlálva, és két lehetőség közül kellett választani.

– Bizánc gazdagabb volt, a keleti kultúra nagyobb kényelmet és biztonságot jelentett volna akkor. Szent István mégsem erre az útra lépett, mert bár annak a generációnak ez jó lett volna, de hosszú távon bizonyosan nem. Ehhez hasonló bölcs döntést a következő 1000 évben keveseknek sikerült hozniuk – hangzott el Kedves Gyula ünnepi megemlékezésében.
A történész szerint Szent István király legfőbb üzenete a fiához intézett intelmek közül ma, számunkra is, a befogadás, amely a történelem során meghatározta Magyarországot, a magyarság viselkedését.
Az ünnepi megemlékezés után az országzászlónál az államalapító emléke előtti főhajtás, a koszorúk elhelyezése következett.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata nevében Ughy Attila polgármester, Lévai István Zoltán alpolgármester és Pilcsák Csaba aljegyző helyezett el koszorút.
A Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat nevében Konrád József, a bolgár nemzetiségi önkormányzat képviseletében Minkov András, az örmény nemzetiségi önkormányzat részéről Nazarjan Hamlet, a ruszin nemzetiségi önkormányzat nevében Medve Lászlóné, a szerb nemzetiségi önkormányzat részéről Dimity Antalné, a Fidesz képviseletében Bauer Ferenc és Galgóczy Zoltán, a KDNP nevében Csomó Tamás alpolgármester és Szarvas Attila, a Jobbik részéről Makai Tibor alelnök és felesége, az LMP nevében Petrovai László, az MSZP képviseletében Fehér Gábor koszorúzott.
Koszorút helyezett el az országzászlónál a Nemzeti Fórum, a Politikai Foglyok Országos Egyesülete, az Együtt Pestszentimréért Egyesület, a Fidelitas XVIII. kerületi szervezete, a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Pestszentimrei Sportkör is.