Továbbra is várja a betegeket a Dél-pesti

Írta:  2012.09.30.
A Dél-pesti Kórház új igazgatója egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy megőrizze az intézmény jó kapcsolatát a XVIII. kerületiekkel.
Egy orvostól talán nem meglepő, ha teljes meggyőződéssel állítja: már gyerekkorában is gyógyítani szeretett volna. Ritkább, ha az illetőt az is érdekelni kezdi, hogyan szerveződik rendszerré egy kórház működése, egy rutinvizsgálat mögött milyen finanszírozási folyamatok húzódnak.

Gyógyít és menedzsel

− A szakorvosképzés során szükséges szakmai gyakorlatot több intézményben szereztem meg, és eközben alaposabban megismerhettem a kórházak mindennapi működését. Nagyjából ekkor alakult ki bennem az érdeklődés az intézményi menedzselés iránt. Az orvosi tanulmányok mellett ezért 1998-tól közgazdaság-tudományi képzésben is részt vettem, majd orvos-közgazdász diplomát szereztem. Tíz éve dolgozom vezetői területeken, de mindvégig gondot fordítottam arra, hogy a gyógyítástól se szakadjak el. Szeretném, ha ez a jövőben is így maradna – mondta dr. Ralovich Zsolt, aki közben külföldön – Angliában és Hollandiában – is folytatott tanulmányokat.

Dr Ralovich Zsolt augusztus óta vezeti az intézményt

Az utóbbi időben sokan aggódnak amiatt, hogy a fiatal orvosok külföldön kezdenek szakmai karriert. Az ezzel kapcsolatos kérdésre mosolyogva válaszolt az új főigazgató:
− Mindkét alkalommal nagy örömmel mentem, és rengeteg hasznos tapasztalatot szereztem. Az azonban soha nem jutott eszembe, hogy kint is maradjak.

Boldog doktor, boldog beteg

Ralovich doktor 2002-től a Bajcsy-Zsilinszky Kórház kontrolling-osztályának a vezetője, majd finanszírozási és kontrolling-igazgató volt. Idén tavasszal pályázta meg a Dél-pesti Kórház főigazgatói posztját.
− Nagyon fontos intézményről van szó. A fekvése ideális:, így nemcsak a dél-pesti régió betegeit tudja ellátni, hanem az agglomerációban élőket is, ráadásul sok szakterületen. Hogy csak egy példát említsek, urológusaink évente több mint egymillió beteget kezelnek a legmagasabb progresszivitási szinten. Ez a felelősség komoly szakmai kihívást jelent számomra, többek között ezért is pályáztam a posztra.
Az új főigazgató határozottan fogalmazott, véleménye szerint az intézmény még nagyobb súlyra tehet szert a jövőben.
− Kellően nagy az ellátási területünk, a kollégák szakmai felkészültsége kiemelkedő. Akik tehát hozzánk fordulnak, biztosak lehetnek abban, hogy a legmagasabb szintű szakellátást és ápolást kapják. Az elmúlt évek elmaradt fejlesztései miatt azonban az infrastruktúránk mindenképen javításra szorul, amit a terveim szerint hamarosan megoldunk. Legalább ilyen fontos az, hogy olyan munkahelyi légkört alakítsunk ki, amelyben a dolgozók motiváltak, magukénak érzik a kórház gondjait és sikereit, szóval, hogy akár egy egész életpályát tudjanak erre alapozni. Ez már csak azért is fontos, mivel a hozzánk forduló betegek csak akkor lehetnek elégedettek, és akkor gyógyulhatnak minél hamarabb, ha a dolgozóink is elégedettek. Tisztában vagyok azzal, hogy a szakmai hozzáértés fabatkát sem ér, ha az orvos, az ápoló kialvatlan és fásult.

A kórház több mint három évtizede szolgálja a XVIII. kerületi betegeket is

A siker érdekében a nyár végén profi menedzsment állt fel a Jahn Ferenc Kórház élén.
– Nagyon fontos, hogy az egészségügy jelenlegi helyzetében egy kórház vezetősége egységes legyen, azaz a kitűzött célok érdekében közösen dolgozzanak a vezetők. Az nem működik, hogy a főigazgató elindul egy irányba, de az orvosigazgató ezt szakmailag nem támogatja, a gazdasági igazgatóra senki sem hallgat, az ápolási igazgató pedig a rengeteg konfliktustól elfásul. Ennek végül a betegek, a munkavállalók, végső soron az egészségügyi rendszer látja kárát. A mostani vezetőségről egyet bizton állíthatok: egyetértünk a stratégiai célokban és a megoldásokban. És természetesen számítunk a kórház minden dolgozójára.

Lőrinc, Imre jöhet!

− A XVIII. kerülettel három évtizedre nyúlik vissza a kórház kapcsolata – mondta a főigazgató. – Régiek, és jól működnek az orvos-beteg és az orvos-orvos kapcsolatok. Remekül tudunk együttműködni a szakrendelőkkel és a háziorvosokkal, így ennek a hatalmas kerületnek a fekvőbeteg-ellátását is jól tudjuk végezni.
Igaz, a jogi szabályozás apró változást hozott ebben a kapcsolatban. A törvény értelmében 2012 júliusától Pestszentlőrinc és Pestszentimre területi ellátását a Szent István és a Szent László kórháznak kell biztosítania.
− Sietek leszögezni, ez nem jelenti azt, hogy a Dél-pesti Kórház nem fogadhatja be a betegeket. Ha a XVIII. kerületiek a régi bizalomnak köszönhetően hozzánk fordulnak, ugyanolyan szeretettel fogadjuk őket, mint eddig, és ugyanabban a profi ellátásban részesülnek. Szintén a legfontosabb feladataim között tartom számon, hogy megőrizzük a jó kapcsolatot a kerülettel. Hadd biztassak mindenkit ezúton is: forduljanak hozzánk továbbra is bizalommal.