Néhány liter üzemanyag áráért a belvárosba

Írta:  2012.10.05.
Egy jó lehetőség az ingázóknak: Ferihegy 1. mellett modern P+R parkoló nyílt kedvező árakkal.

Immár egy hónapja, hogy ismét megnyitotta kapuit a Liszt Ferenc repülőtér 1. termináljának hosszú távú parkolója, amely a P+R rendszerű szolgáltatást nyújt. A Budapest Airport Zrt. elsősorban a belváros és a XVIII. kerület, illetve az agglomeráció között naponta ingázóknak kínál rendkívül kedvezményes parkolási lehetőséget a ferihegyi vasútállomás közvetlen közelében.

Az 1. terminál május végi bezárása óta a terminál parkolói teljesen kiürültek, a repülőtér üzemeltetője ezért más hasznosítási lehetőségeket keresett. A korábbi hosszú távú parkoló helyén Ferihegy megálló néven egy P+R rendszerű parkoló nyílt meg, amelynek elnevezése az út túloldalán lévő vasútállomásra utal. Az új szolgáltatás megfelelő választ adhat a környékbeli lakosság közlekedési igényeire. Egy ilyen típusú parkolási rendszer kialakítását már a XVIII. kerületi önkormányzat vezetése is sürgette, illetve fontolgatta. 
Működnek a liftek

Több olvasónk sérelmezte, hogy a Ferihegy 1. vasúti megállónál nem működnek a liftek. A mozgásukban korlátozott, illetve az idősebb polgárok számára jó hír, hogy végre mindegyik lift üzemel.
– Jó esély van arra, hogy a működés most már nem csupán egy-két napra fog korlátozódni – tájékoztatott Kőszegi János önkormányzati képviselő. – Eddig a MÁV illetékeseitől csak magyarázatokat kaptunk, ám a megoldás késett. A helyzet valóban nem volt egyszerű, mivel a lifteket, ahogy az egész vasútfelújítást, európai uniós forrásból fedezte a MÁV, és a szigorú előírások miatt öt évig nem lehet nagyobb átalakítást végezni. Hiába volt eleve rossz a konstrukció, a megépített lift, megbízhatatlan a felvonót beszerelő cég, nem lehetett a rendszeresen meghibásodó berendezést cserélni vagy másik céget megbízni a javítással. A garanciális javítgatásoknak az lett a következménye, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság végül lezáratta a lifteket, mondván, a sok javítgatástól veszélyessé váltak a felvonók, ezért átfogó nagyjavításra van szükség. Ez a munka fejeződött most be. Reméljük, hogy a liftek végre hosszú távon működnek majd üzembiztosan.
 

A munkaidőhöz igazított tarifa szerint 14 óra parkolás mindössze 500 forint, ami egy kicsivel több, mint 1 liter üzemanyag ára. A tömegközlekedést is beleszámítva ez jóval kevesebb, mint amennyiből a 16 kilométerre lévő városközpontig oda-vissza meg lehet tenni az utat autóval. 24 órás parkolásért pedig csak 1000 forintot kell fizetni.
A Ferihegy megálló P+R parkolóban 128 férőhely áll az autósok rendelkezésére, innen 2 perc sétával lehet eljutni a vasútállomáshoz, ahol a BKV-bérlettel is igénybe vehető vonatokra lehet átszállni. A repülőtérről vasúttal 10–25 perc alatt elérhetők Budapest olyan fontos közlekedési csomópontjai, mint Kőbánya-Kispest, Zugló, illetve a Nyugati pályaudvar.
A Budapest Airport szerint a parkoló üzembe állítása környezetvédelmi célokat is szolgál, hiszen a P+R rendszer egyik fontos célja a város autóterhelésének, pontosabban szén-dioxid-lenyomatának a csökkentése.