Ha kiszűrik, jól gyógyítható

Írta:  2012.10.05.
Könnyen gyógyítható a méhizomzat jóindulatú daganata, ha időben kiszűrik.
A szakrendeléseken megjelenő nők panaszait gyakran okozza mióma, amelynek nagyon sokféle tünete lehet, de gyakran semmiféle tünete nincs, csak a nőgyógyászati vizsgálat során fedezik fel.
– Sok esetben elfedhet rosszindulatú daganatos megbetegedést is – mondja a lőrinci szakrendelő főorvosa. – Kialakulásának pontos oka nem ismert, de bizonyosan tüszőhormon-, vagyis ösztrogénérzékeny, mert az elősegíti a növekedését. A menstruáció kialakulása előtt és annak elmaradása után nem jön létre. A méhet alkotó sima izomzatból indul ki. A mióma jól körülhatárolható, kemény gömbszerű gócokból áll, s a mérete néhány millimétertől emberfejnyi nagyságig terjedhet.
A göbök sokfajta panaszt okozhatnak, ezért a tünetekkel orvoshoz kell fordulni.
– Elhelyezkedésük szerint alhasiak, vizelet- vagy székletürítéskor, esetleg a szexuális élet során fájdalom jelentkezhet. Vérzészavar (bő), elhúzódó, esetenként darabos menstruáció, rendellenes, menstruációtól független vérzés, vérezgetés, rendes időben jelentkező, de elhúzódó vérzés, menstruáció előtt vagy utána fellépő vérzés, meddőség lehet a jele. A rendellenes vérzések vérszegénységhez is vezethetnek.

A mióma mérete és az általa okozott tünetek nem mindig állnak egyenes arányban egymással.
– A miómagöbökben gyakori a degeneráció: mészlerakódás, zselés állománnyá alakulás, elhalás, zsugorodás, elfertőződés. Ritkán veszélyes rosszindulatú daganattá, szarkómává alakulhatnak át. A nagyra nőtt miómagöbök veseműködési zavarokhoz vezethetnek a húgyvezetékek összenyomása révén, illetve végtagvizenyő is felléphet. A végbelet összenyomva székrekedést is okozhatnak.
Ezért ilyen panaszok esetén minden esetben szükséges a nőgyógyászati kivizsgálás, a mióma kizárása.
– Jól felismerhető kismedencei tapintásos, nőgyógyászati vizsgálattal. Ultrahangvizsgálattal pontosan megítélhető a miómás göbök mérete és elhelyezkedése. Meddőség esetén a hiszteroszalpingográfia (a méhüreg és a petevezetékek kontrasztanyagos röntgenvizsgálata) segít kimutatni a miómát. Hiszteroszkópia (a méhüreg és a méhnyak tükrözéses vizsgálata) segítségével a méhüregben elhelyezkedő miómagöbök nemcsak kimutathatók, de el is távolíthatók. Rendellenes vérzésnél minden esetben ki kell zárni, hogy a miómagöb mellett nincs-e rosszindulatú daganat is.
A mióma gyógykezelésekor több szempontot vesznek figyelembe.
– A kis miómagöbök, ha nem növekednek, ha nem okoznak panaszt, nem igényelnek beavatkozást, de rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges. Műtétre van szükség, ha a mióma panaszt okoz, ha gyors a növekedése, ha meddőséget okoz. Szükség esetén a méhet el kell távolítani (általában klasszikus hasi műtéttel), de egyre inkább terjednek a méhet lehetőség szerint megtartó endoszkópos műtétek.
Mióma-szűrővizsgálatra a szakrendelők onkológiai és nőgyógyászati rendelésein lehet jelentkezni.