Milliókat kaszáltak az uszodában

Írta:  2012.11.12.
Lebukott az a banda, amely napi 100 ezer forintot sikkasztott éveken át a Park uszodában.
Már 2007 óta összehangolt és kifinomult munkamódszerrel napi százezer forintot, a tényleges bevétel több mint egyharmadát tette zsebre a Bókay-kertben működő Park Uszoda néhány munkatársa – derült ki a kerület polgármesterének és a fenntartó cég vezetőjének kezdeményezésére indított vizsgálatból. A gyanúsítottak beismerték a tettüket, s az ügyben további felelősségrevonások várhatók.

Bár már 2010 előtt is egyértelmű jelek figyelmeztettek a visszaélésekre, akkoriban nem történt semmi. Az ügyre azok után derült fény, hogy az újabb lakossági jelzések nyomán Ughy Attila polgármester és Banyár László, a fenntartó cég vezetője júliusban általános és teljes körű vizsgálatot rendelt el az uszodában.

Krimi a kertben

A belső vizsgálat eredményeként október 30-án Werner Péter, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. igazgatóságának elnöke és Banyár László vezérigazgató a kerületi rendőrkapitányságon kezdték a napot, ahol sikkasztás és egyéb bűncselekmények gyanújával tettek feljelentést a Bókay-kertben működő Park uszoda, illetve strand több munkatársa ellen. Az események innentől kezdve szinte óraműpontossággal haladtak előre: a telephelyen tartott meghallgatások során mind az öt gyanúba keveredett munkatárs bevallotta a terhére rótt cselekményeket, és elismerte az összességében több millió forintos károkozást. A délutáni órákban már valamennyien a kerületi rendőrkapitányság „vendégei” voltak, ahol szintén beismerő vallomást tettek.

A cég vezetősége által megfogalmazott feljelentés szerint a pestszentlőrinci Park Uszoda egyes munkatársai több millió forinttal károsították meg saját cégüket és ezzel a kerületet. A mára vallomásokkal is alátámasztott gyanú szerint a Városgazda Zrt. kezelésében lévő intézmény néhány munkatársa (köztük a biztonsági őrzéssel megbízott cég képviselője) bűnszövetségben napi százezer forintnyi összeget keresett azzal, hogy a látogatóknak nem adott nyugtát, illetve az átadott nyugtákat összegyűjtötte, és később újra kiadta.

Több mint 500 sikkasztást tártak fel


A több hónapig tartó belső nyomozás egyértelmű és súlyos bizonyítékokat tárt fel. A végrehajtott próbavásárlások, illetve más vizsgálati módszerek során néhány hét leforgása alatt több mint 500 (!) rendbeli sikkasztást sikerült azonosítani, ami arra utal, hogy a bűncselekményeket egy jól „összeszokott” kör már-már rutinszerűen követte el.  

Évek óta, zavartalanul…

A vizsgálatok szerint a jól szervezett, összehangolt és kifinomult módszerekkel dolgozó bűntársak 2007 óta ténykedhettek zavartalanul.
A kerület akkori vezetősége – a feltűnően alacsony bevételi eredmények ellenére – nem tartotta szükségesnek az ügy kivizsgálását. Ez ügyben a polgármesteri hivatal és a fenntartó cég a politikai és a gazdasági felelősség kérdéskörét is vizsgálja.
 

– Augusztusban volt olyan nap, amikor „hivatalosan”, vagyis a pénztári statisztikákból kimutathatóan 219 vendég látogatta meg a Bókay-kertben működő, idén nyár elején felújított és kibővített strandot, miközben az inkognitóban ott tartózkodó, forgalomszámlálással megbízott ellenőreink ugyanazon a napon összesen 379 belépő vendéget számláltak össze – mondta el Banyár László, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A két szám között 160 főnyi a különbség. Ezeket a látogatókat valószínűsíthetően feketén, azaz blokk kiadása nélkül, saját zsebre dolgozva engedték be a strand munkatársai, akik ezen az egy napon több mint 150 ezer forint kárt okoztak a cégnek, ezáltal pedig a kerületnek.
– A lebukott pénztárosok még a forgalomszámlálást végző ellenőrünknek sem adtak blokkot belépéskor – folytatta a vezérigazgató, aki szerint a sikkasztás következtében a céget a strandszezon egészében 5 millió forintnál nagyobb, az egész év során pedig – mivel a cselekményeket vélhetőleg a strandszezonon kívül is folytatták – akár 10 milliós nagyságrendű kár is érhette.
– Különösen fájó, hogy a bűncselekmények elkövetésében részt vett annak a biztonsági szolgálatnak a munkatársa is, amelyet pedig éppen azért fizettünk, hogy megvédje a köz vagyonát – tette hozzá Banyár László.

Következmények

Az uszoda fenntartója valamennyi, az ügyben gyanúsítottként érintett munkavállaló munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntette, és a létesítmény vezetőjét a vizsgálat idejére felmentette a munkavégzés alól. Ezen túlmenően rendkívüli felmondással megszüntették az uszoda őrzésével megbízott cég szerződését, s a tervek szerint peres úton kérnek tőle kártérítést. A vizsgálatok ugyanakkor még egyáltalán nem értek véget, ugyanis a meghallgatott személyek több olyan információval is szolgáltak, amelyeket a következő hetekben tovább vizsgálnak majd a Városgazdánál, hogy teljes mértékben kiderítsék az igazságot.   
– A vizsgálatok nem érintik a Park Uszoda működését, a létesítményt zavartalanul használhatja a lakosság – mondta a vezérigazgató.