Az egyablakos ügyintézés korszaka következik

Írta:  2012.12.01.
Mérföldkőhöz érkezett a kormány 2010-ben elindított közigazgatási reformja. Január 1-jén megkezdik működésüket a járási hivatalok, amelyeknek legfőbb célja az úgynevezett egyablakos ügyintézés, azaz a mindennapi lakossági ügyek intézésének átláthatóbbá, könnyebbé és hatékonyabbá tétele.

Navracsics Tibor bízik benne, hogy egyszerűbbé válik az ügyintézés
Minden magyar állampolgár tisztában van azzal, hogy mennyi időbe telik a hivatalos papírok beszerzése, pótlása. Akár személyi igazolványt, akár jogosítványt csináltatunk, vagy szeretnénk betekinteni egy ingatlan tulajdoni lapjába, mind-mind külön sorállással, idegeskedéssel jár, ráadásul sokszor szabadnapot kell kivenni az ügyintézéshez, mert a hivatalok is munkaidőben vannak nyitva. A kormányablakoknak köszönhetően a gondok többsége várhatóan megszűnik.

A legősibb szervezeti egység

– Az elmúlt két, két és fél évben igyekeztünk végigjárni a már megnyitott kormányablakokat és tájékoztatni a települések lakosságát, valamint a médiát a tapasztalatokról – mondta a Jó állam 2013, Járások és kormányablakok konferencia novemberi sajtókonferenciáján Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. – A járási hivatalok és a kormányablakok tekintetében 2013 döntő év lesz. Noha maga a járás régi, és az 1983-as megszüntetéséig talán a legősibb közigazgatási egységünk volt a megye mellett, nem a név feltámasztása vezet minket akkor, amikor a járás fogalmát és a járást mint közigazgatási egységet újra bevezetjük.

Korszerű közigazgatás

Navracsics Tibor hozzátette, hogy a kormány meg akarja valósítani azt a magyar politikában újra és újra napirendre kerülő célkitűzést, hogy a magyar állam, amely az adófizetők pénzéből él, az ügyintézésben elérje a kor nemzetközi színvonalát. Az ügyintézés legyen udvarias, pontos és szakszerű.
– Nem állítom azt, hogy január 2-tól azonnal ilyen lesz, de közelebb kerülünk a célhoz, és rövid idő alatt a polgárok számára könnyen elérhető államigazgatási szolgáltatásokat tudunk nyújtani a mai kornak megfelelő színvonalon. Ne kelljen senkinek egész napokat utazással töltetnie, szabadnapot kivennie.
Navracsics Tibor reméli, hogy egy év múlva már csaknem 300 kormányablak működik országszerte, és 2014 tavaszán elmondhatja majd a kormányzat, hogy sikerült kicsit jobbá tenni az állam működését, közelebb hozni a közigazgatási rendszert a polgárokhoz.
Lesz elég ügyintéző
A kerületi kormányablak és -hivatal várhatóan 83 fővel fog működni. Ebből 70, az államigazgatási feladatok ellátásához kapcsolódó státus kerül át Budapest Főváros Kormányhivatalához. A munkatársak egy részét az önkormányzat jelenlegi alkalmazottai közül választják ki. A kormányablakokban a tervek szerint több mint 2000 hivatali ügyet lehet majd elintézni. A munkatársak képzése és az ügyintézési körök bővítése folyamatos.
 

 

A kerületben is könnyebb lesz az ügyintézés

Természetesen a XVIII. kerületi lakosoknak is könnyebb lesz az ügyintézés, mert a kormányablakok számának meghatározásakor figyelembe vették a kerületek méreteit is. A helyi központi hivatal a Városház utca 16. szám alatt lesz, annak kihelyezett okmányirodái pedig a Batthyány utca 80. és az Ady Endre utca 100. alatt.
A 2013. január 1-jén felálló hivatal a személyi állományhoz kapcsolódó informatikai és egyéb tárgyi eszközöket is átveszi. A kerületnek a hivatal működéséhez – a szükséges ingatlanok biztosításán kívül – anyagilag nem kell hozzájárulnia. A kormányhivatal finanszírozza a kerületi kormányablak működési és üzemeltetési költségeit, valamint az alkalmazottak bérét is.