Összehangolt stratégia a betegek érdekében

Írta:  2012.12.07.
Nem kell elszakadniuk megszokott orvosuktól a kerületi betegeknek.

Nem okoz kényelmetlenséget a XVIII. kerületi betegeknek, hogy egy nyáron kiadott tisztifőorvosi rendelet szerint új intézmény, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet ellátási körébe tartoznak. Az ellátási területek átalakításának első perceiben sokan úgy értelmezték a változást, hogy az emberek kénytelen lesznek megválni azoktól az orvosoktól, akikhez már hosszabb ideje járnak. A helyzet azonban ennél kedvezőbb, ugyanakkor bonyolultabb.

Meg lehet szokni

Az évtizedek alatt kialakult gyakorlat szerint a kerületi lakosokat – ha szakorvosi járóbeteg-ellátásra volt szükségük – a háziorvos automatikusan a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházba utalta. Az emberek tehát pontosan tudták, hogy az adott panaszaikkal kihez fordulhatnak. Ezen változtatott a tisztifőorvosi rendelet, amikor az ellátási területek átalakításakor a Szent István és Szent László kórház-rendelőintézetet jelölte ki illetékes intézményként. Az aggodalmakat tehát nem az váltotta ki, hogy a betegek ott rosszabb ellátásban részesülnének, hanem az, hogy nem ahhoz az orvoshoz fordulhatnak, aki már régebb óta ismeri a panaszaikat.

− A kollégákkal sokszor megbeszéltük már: mindent meg lehet tanulni, mindent meg lehet szokni, de az állandó változás nagyon megnehezíti a dolgunkat – mondta dr. Kertesi Zsuzsanna háziorvos. − A nyáron, amikor az ellátási körzetek megváltoztak, akadtak problémák a betegek beutalásával. El lehet képzelni, mennyi gondot okozott, hogy például kardiológiailag a Dél-pestihez, a gasztroenterológiában a Szent István kórházhoz tartozunk. Az első időszakban nemegyszer fordult elő az is, hogy a beteget a megszokott orvoshoz utaltuk, de a betegfelvételről visszaküldték. Mára ez a zűrzavar csillapodott, tudunk egyeztetni a szakorvosokkal, és az ellátás egy része nekünk megfelelőbb a Szent István kórházban. A betegek egy része kifejezetten örült a változásnak. Ha túl leszünk az átmeneti állapoton, nyilván minden sokkal könnyebb lesz.

Maradhat a régi is

A zűrzavart, a félreértéseket az okozta, hogy a rendelet nem kategorikus.
− A tisztifőorvosi rendelet egy átmeneti állapotot teremtett, amely tulajdonképpen kedvezőbb a betegek számára. A kerület ugyan a legtöbb szakterület vonatkozásában az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet ellátási körzetébe tartozik, a háziorvos azonban eldöntheti, hogy oda vagy a Dél-pesti kórházba, esetleg a Bajcsy kórházba küldi a betegeket – magyarázta dr. Maitz László főorvos, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Non-profit Kiemelten Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója. 

Az új rendelet tehát átmenetileg meglehetősen nagy mozgásteret ad a háziorvosnak és a páciensnek egyaránt. Korábban ugyanis a háziorvosok automatikusan a Dél-pesti Kórházba utalták a betegeket, míg most közös megegyezéssel választhatnak a megszokott, ismert szakorvos vagy az új intézmény között.
− Ez jó megoldásnak tűnik, hiszen a betegek elsősorban orvoshoz kötődnek, s nem szívesen váltanak – mondta a főorvos. − Ezért volt fontos a november elején megtartott tanácskozás, amelyen valamennyi érintett kórház képviselői és a háziorvosok is részt vettek. Ezen a megbeszélésen ugyanis a Dél-pesti és a Bajcsy kórház vezetői is elmondták, hogy továbbra is nagyon szívesen fogadják a hozzájuk ragaszkodó betegeket.

Bizalmi kapcsolat

Maitz László arra a tanácskozásra utalt, amelyet az önkormányzat azzal a céllal hívott össze november elején, hogy összehangolt stratégiát állítsanak össze a betegek érdekében.
− Fontos volt, hogy össze tudjunk ülni a kórházak, valamint az Egészségügyi Szolgáltató képviselőivel és a háziorvosokkal – mutatott rá Ughy Attila polgármester. − Minden szakember tisztában van azzal, hogy a betegek nem listáról választanak orvost: hosszú évek alatt alakul ki az a bizalmi viszony, amellyel a háziorvosukhoz és a szakorvosokhoz kötődnek. Ezen évek alatt kialakulnak a háziorvostól a szakorvosig vezető útvonalak is. A betegek ragaszkodnak mindehhez. A tanácskozás célja annyi volt, hogy az érintettek megegyezzenek, miként érhetjük el közösen, hogy a változó helyzet a legkevesebb gondot okozza az embereknek.
Betegek a változásról

− Másfél évtizede élek a kerületben, és az utóbbi években egy bizonyos egészségügyi probléma miatt többször kellett szakorvoshoz fordulnom. Nekem jó volna, ha nem kellene orvost váltanom, bízom abban, aki eddig kezelt. Nem mintha más szakorvostól nem ugyanazt a tudást kapnám, de valahogy jobban bízik az ember abban, akit ismer – mondta Vasadi Ferencné.
− Csak 27 éves vagyok, fogorvoson kívül más szakorvosra eddig nem volt szükségem. De azt el tudom képzelni, hogy adott esetben az ember jobban ragaszkodik ahhoz, akivel már kialakult egyféle kapcsolata – vélekedett Papp Márk.
− Én magam nem szorulok szakellátásra, de az édesapámat sokat kellett orvoshoz vinnünk. Azt tapasztaltam, hogy ha nagy a baj, az ember a legjobb orvost próbálja megtalálni, nem annyira a személyes ismeretség számít – magyarázta Varjú Anna.
− Én soha nem kérnék mástól tanácsot, mint a megszokott orvosomtól – fogalmazott tömören Csorvási Lajos.
 


A betegek a nyertesek

Az érintett felek egyetértettek a célban, és ennek a betegek a legfőbb nyertesei. Dr. Ralovich Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház nyáron kinevezett főigazgatója így foglalta össze a tapasztalatait:
− A kialakult orvos-beteg és orvos-orvos kapcsolatok továbbra is jól működnek, bár kétségtelen, hogy számos félreértés is bekerült a rendszerbe. Ezeket természetesen igyekszünk tisztázni. A legfontosabb talán az, hogy a kerület és a kórház vezetősége között nagyon szoros együttműködés alakult ki annak érdekében, hogy a betegek a lehető legkevesebbet érzékeljék a változásból. Ennek érdekében Ughy Attila polgármesterrel közösen éppen a napokban küldünk egy közös levelet a XVIII. kerületi háziorvosoknak, hogy a Dél-pesti Kórház továbbra is fogadja a kerületből érkező betegeket. Ez a kórház két kerület összefogásával épült fel, ebből az egyik Pestszentimre volt. Meglehet, a mai világban furcsán hangzik, de mi ezt nem felejtettük el, a kapuink mindig nyitva állnak előttük.

Egy maradhat

Nagyon valószínű azonban, hogy az ideális állapot csak néhány hónapig tart, és a XVIII. kerületiek sem maradnak ennyire szerencsés helyzetben.

− 2013 első negyedévének végén értékelni fogják a kórházak igénybevételének mértékét. Valószínűsíthető, hogy az adatok birtokában a tisztifőorvosi rendelet módosítása is felmerül – vélekedett Maitz László.
Azt azonban, hogy az illetékesek melyik kórház mellett döntenek, ma még senki nem tudja. Erre az esetre sokszorosan igaz a mondás: a beteg a lábával szavaz.