Ünnepfa: ajándék a közösségnek

Írta:  2012.12.16.
Az egész kerületet szeretnék megajándékozni a helyi németek: jövő tavasszal ünnepfát állítanak.
Egyedülálló ötlettel állt elő a XVIII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat: úgynevezett ünnepfát szeretnének felállítani, amely körül valamennyi nagyobb ünnepét megtarthatja a közösség.

Van-e hasonló a világban?

A német közösség szívesen ünnepel. Ennek jegyében megteremtették a Szent Márton-nap helyi hagyományát, ami az elmúlt években a legszebb családi ünnepek közé emelkedett, hiszen évről évre egyre többen vonulnak saját készítésű mécseseikkel a régi piactéren gyújtott hatalmas máglya köré. Az iskolaév kezdetekor Zuckertütét, vagyis cukorsüveget adtak a két német iskolába beiratkozó elsős gyerekeknek, most pedig német karácsonyi misére és sváb karácsonyi kézműves családi napra készülnek. Az összejöveteleiken minden kerületi lakost szívesen látnak.

− Eszünkbe jutott, milyen jó volna, ha lenne egy állandó ünnepi tér is itt a kerületben, ahol nemcsak a németek, hanem – ahogyan a Márton-napon – az egész helyi közösség ünnepelhetne együtt. És nem csupán egy-egy ünnepet, hanem valamennyit – magyarázta Fekete György, a nemzetségi önkormányzat elnöke.

Nyolc ünnep

Így pattant ki Molnár Hajnalka elnökhelyettes fejéből az ünnepfa ötlete, amely a jelentősebb sváb ünnepek szimbólumait viselné magán.

Óriás Mikulást kaptak

Sokan hálásak azért a munkáért, amelyet a XVIII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat végez a helyi közösségért. Erre bizonyítéka az az ajándék, amelyet november legvégén kaptak váratlanul.
− Nagyon meglepődtünk. Egy sváb vendéglátós barátunk azzal állított be, hogy szeretné megköszönni a munkánkat, és nekünk ajándékozott egy 2 méter magas lappföldi Mikulás-szobrot. Úgy tájékoztatott, hogy a mű 2008-ban egy zsűrizésen első helyezést nyert – mondta Fekete György elnök.
A nemzetiségi önkormányzat szeretné, ha a Mikulást minden kerületi megcsodálhatná, ezért kiállítaná azt nyilvános helyen. Erről lapzártánk idején még folytak az egyeztetések.
 

− Úgy képzeltük, hogy állítunk egy hatalmas faoszlopot, amely egy fenyő alakját formázza. A fenyő nagyon elterjedt szimbólum, a világ legtöbb pontján ünnephez kapcsolódik. Ezt kovácsoltvas karok egészítik ki, amelyekre rögzíthető a nyolc ünnep egy-egy szimbóluma.
A szimbólumok olyan ünnepeket idéznek majd, amelyek többsége az európai kultúrkörben ismert és fontos: farsang, húsvét, őszi terményünnep, szüret, Márton-nap, karácsony, úrnapi virágszőnyeg, vízkereszt.

Kerületi mesterek

Az ötlettel azután sikeresen vettek részt a németek egy önkormányzati pályázaton: először 530 ezer, majd még 350 ezer forintot kaptak a megvalósításra. A kitermelt, legallyazott, letisztított 8 méter magas fenyőt a Pilisi Parkerdő Zrt-től szerezték be, és a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vállalta, hogy a kerületbe szállítja. A tervezett ünnepfa monumentalitását a magassága mellett az is jól mintázza, hogy az alsó karok hossza 1,70 méter, a felsőké pedig 0,55 méter lesz.
− A vasváz is készül. A Városképből tudtuk meg, hogy a kerületben dolgozik a kiváló díszműkovács, Csejtey Vince, őt kértük fel a munkára. Hozzá is kezdett, de menet közben úgy érezte, nyolcvan fölött túl nagy feladatot vállalt, ezért javasolt maga helyett egy másik jó nevű mestert, aki szintén a kerületben él – mondta az elnök.
Az ünnepfát tavasszal szeretnék felállítani, ha a képviselő-testület is megszavazza, akkor a városháza előtti téren, a zászlók mellett.
− Az ilyen szobrok, műalkotások a világon mindenütt a település főterén állnak. A városháza előtt egyébként nemcsak jól mutatna az ünnepfa, hanem azt is jelezné, hogy az így kialakuló ünnepi tér nem csupán a németeké, hanem az egész kerületi közösségé.