Mit tudunk a kerületről?

Írta:  2013.01.28.
A kerületi lakosok kiemelten magas arányban érdeklődnek a közügyek iránt, derült ki a Kutatópont közvélemény-kutatásából, amelyet november elején végeztek el hatszáz válaszadó megkeresésével.

A Kutatópont Intézet hatszáz helyi lakos megkérdezésével végzett közvélemény-kutatást a XVIII. kerületben november elején. A kutatók leginkább a társadalmi-közéleti aktivitást, a kulturális szokásokat vizsgálta, de kitért a médiafogyasztási szokásokra, illetve a közösségi intézmények népszerűségére is.
A kutatás a politikai pártok jelenlegi választási esélyeit is felmérte.
Az adatok szerint a megkérdezettek 68 százaléka biztosan részt venne egy országgyűlési választáson, ha azt a következő vasárnapon tartanák.
A megkérdezettek 21 százaléka – ha most kellene választaniuk – a Fidesz-KDNP pártszövetségnek szavazna bizalmat. Az MSZP és az LMP 4, míg a Jobbik mellett 3 százalék döntene.

A Városkép vezet, a közösség aktív

A 600 főből álló reprezentatív csoport válaszaiból kiderült, hogy a lakosok 79 százaléka rendszeresen tájékozódik a helyi közügyekről, 65 százalékuk pedig elégedett a képviselő-testület munkájával.

A helyiek a kerületet érintő ügyekben leggyakrabban a XVIII. kerület hivatalos önkormányzati lapjából, a Városképből, illetve a Helyi Témából (62, illetve 50 százalék olvassa saját bevallása szerint gyakran a médiumokat), országos ügyekben pedig a két vezető kereskedelmi csatornából informálódnak.
A lakosok szeretik és rendszeresen használják az önkormányzat hivatalos weboldalát, a www.bp18.hu-t is.

A kerületi lakosok kiemelten magas arányban érdeklődnek a XVIII. kerület közügyei iránt – ez szintén kiderült a Kutatópont felméréséből.
A pestszentlőrinci-pestszentimrei polgárok „tudásvágyát” jól jelzi, hogy 79 százalékuk érdeklődik a közügyek iránt.
Nem kiugróan, de meglehetősen magas a társadalmi aktivitás is a kerület lakói körében; sokan támogatják a civil szervezeteket.
Az önkormányzati járőrök munkájával a legtöbben elégedettek

7,7 – ez az ügyintézés osztályzata
Hivatalos ügyben a megkérdezettek 41 százaléka került kapcsolatba az utóbbi félévben az önkormányzattal.
Körükben leginkább az okmányirodai ügyek voltak „népszerűek” (57 százalék); a válaszadók (akik jártak az utóbbi 6 hónapban az önkormányzatnál) átlagosan 7,7-es értékkel ruházták fel a tízes skálán osztályozható ügyintézést.
Nemek szerint inkább csak a nők, korcsoportok szerint a legfiatalabbak, iskolai végzettség szerint pedig az alacsonyabban kvalifikáltak elégedetlenebbek.

A tanulmány szondázta azt is, hogy mely kérdéskörök élvezik a lakosság minél nagyobb támogatását. A kutatási eredmények az önkormányzati járőrök munkáját dicséri, hogy a helyiek kétharmada érzékelte utcai jelenlétüket.
A közbiztonság kérdésére leginkább fogékony férfiak (65 százalék) kísérték figyelemmel a közel két éves szolgálatot, korcsoportok szerint pedig a 30-39 év közöttiek (69 százalék).

Ami a kulturális életet illeti: a helyiek elsöprő többséggel a helyi Bókay Kertet és a Sportkastélyt választották a legtöbb büszkeségre okot adó két intézmény közé (49 és 46 százalék).


A 2012. november 6. és 10. között készített telefonos felmérés során nem és korcsoportok szerint a kerületben élő, 18 évnél idősebb lakosokat kérdezték meg a szakemberek.