Jön az elektronikus jegyrendszer

Írta:  2013.02.28.
Finanszírozná az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank a budapesti elektronikus jegyrendszer bevezetését.
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank csaknem egyéves egyeztetést követően bejelentette: 54,2 millió euró értékben finanszírozná a budapesti elektronikus jegyrendszer bevezetését. A több lépcsőben megvalósuló beruházás jövőre indulhat el.

Bár a közlekedés tekintetében elsősorban a BKV finanszírozásának megoldása, a hitelállomány kezelése és a meglehetősen rossz állapotban lévő járműállomány lecserélése a legégetőbb feladat, ezzel párhuzamosan nem szabad megfeledkeznünk a közösségi közlekedési rendszer egészét érintő, XXI. századi technológiát követő megoldásokról sem – tudtuk meg a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettestől. György István elmondta: fontosnak tartják, hogy a megoldáskereséssel párhuzamosan olyan, Európa nyugati felében már régen jól bevált megoldásokat is megvalósítsanak Budapesten, amelyek korszerűsítik és egyszerűsítik a közösségi közlekedést. Ilyen az elektronikus jegyrendszer is, amelynek bevezetése 2014-ben kezdődik. A megvalósítás több ütemben történik. Az első újítás az lesz, hogy a bérleteket csipkártyára cserélik, amely bankkártyához hasonlóan működik. A számlát a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fogja vezetni, a bankkártyának az utazási kártya fog megfelelni, s a bérletet a számlán tartják nyitva.
– A bérletek kártyája fényképpel lesz ellátva, és névre fog szólni. Ez azért fontos, mert nagyon nehéz, szinte lehetetlen lesz hamisítani. A bliccelésből és a bérlethamisításból eredő károk eddig éves szinten milliárdos nagyságrendű bevételkiesést okoztak a közlekedési vállalatnak, ezek kiszorítása tehát bevételnövekedést eredményez – mondta György István, hangsúlyozva: ennek köszönhetően az elektronikus jegyrendszer hozzájárul a közösségi közlekedés színvonalának jelentős emelkedéséhez és fenntartható finanszírozásához is. Mindezzel együtt kényelmesebbé is teszi az utazást, hiszen nem kell sorban állni: a csipkártyánk egyenlegét pillanatok alatt feltölthetjük akár az interneten, akár telefonos ügyfélszolgálat segítségével.

Az elektronikus jegyrendszer bevezetésével az ellenőrök hordozható készülékekkel fogják ellenőrizni a jegyek és a bérletek érvényességét, a metró- és egyes HÉV-állomásokon pedig beléptető kapuk teszik lehetővé azt, hogy csak az arra jogosultak szálljanak fel a járművekre. A belépéskor oda kell tartani a kártyát a kapu erre a célra kialakított részére, és az csak akkor nyílik ki, ha a jegy vagy a bérlet érvényes. Más járműveken az első ajtós felszállás teszi majd lehetővé a jogosultság ellenőrzését oly módon, hogy felszálláskor az elöl elhelyezett leolvasóhoz kell hozzáérinteni a jegyet. A nagy forgalmú járatokon minden ajtón fel lehet szállni, de ezeken a járműveken ellenőrök fognak dolgozni kézi leolvasóval.
Az elektronikus jegyrendszer kétségkívül egyik legnagyobb előnye – számos egyéb mellett – az átlátható és igazságos jegyrendszer, amelynek fontos eszköze az időalapú jegy bevezetése. Ez azt jelenti, hogy az utazásért nem átszállásonként, hanem a közlekedési eszközökön eltöltött idő alapján kell fizetni, függetlenül attól, hogy az utazásunkhoz hány típusú járművet vettünk igénybe. Az új jegyérvényesítők pedig lehetővé teszik a napi költési limit bevezetését is. Ez azt jelenti, hogy ha időben és az utazások száma tekintetében elérünk egy meghatározott limitet, a további utazásokért már nem von le további pénzt a rendszer.