Átvették az irányítást

Írta:  2013.03.12.
Felavatták az ország új légiforgalmi irányítóközpontját, amely Európa egyik legkorszerűbb ilyen létesítménye.
Felavatták az ország új légiforgalmi irányítóközpontját, amely Európa egyik legkorszerűbb ilyen létesítménye. Az átadással célegyenesbe ért a magyar légiforgalmi szolgálat összesen 13 milliárd forintos beruházási programja. A csúcstechnológiával felszerelt légi navigációs központtal nemcsak hazánk, hanem egyben Közép-Európa légiközlekedési infrastruktúrája is fejlődött.

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. Igló utcai központjában február 27-én a meghívott vendégek és az újságírók jelenlétében ünnepélyesen lekapcsolták a régi irányítóközpontot. Furcsa érzés volt látni, ahogy elsötétülnek a repülőgépek útját követő radarmonitorok, de az új központ természetesen már üzemelt, így az átállás nem okozott fennakadást a repülésben.
Az esemény sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a központ megnyitása egyrészt erősíti az irányítás hatékonyságát, másrészt lehetővé teszi, hogy a légiforgalmi szolgálat hosszú távon is megfeleljen az uniós elvárásoknak.

A megnyitón Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter kiemelte, hogy az ANS III elnevezésű fejlesztési program hosszú évekre megalapozhatja hazánk és a HungaroControl szerepét a kontinens légiközlekedésében.
– Magyarország a közép-európai térség fontos közlekedési csomópontja, ezért az infrastruktúra fejlesztése nemcsak a mi érdekünk, hanem térségi és európai érdek is – mondta a miniszter asszony, hozzátéve, hogy a közlekedés fejlesztése az Európai Unióban és Magyarországon is elsőbbséget élvez.
Frank Brenner, az európai légiforgalmi szolgálatokat összefogó kormányközi szervezet, az Eurocontrol főigazgatója példaértékűnek nevezte a beruházást és a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően precíz technikai átállást.
Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója szerint az új irányítóközpont és a létrejövő tudáscentrum mérföldkő a térség navigációs fejlesztésében.

A 13 milliárd forintból megvalósult, csaknem 10 ezer négyzetméter alapterületű, háromszintes légi navigációs központ kivitelezéséhez 6 millió eurós támogatást adott az Európai Unió, míg a költségek több mint 85 százalékát a HungaroControl önerőből fedezte.