A szív napja a Dél-pestiben

Írta:  2013.04.22.
Ingyenes szűrőnapot tart április 27-én a Dél-pesti Kórház. Az eseményre véradókat is várnak.
Több mint harminc éve áll a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház a XVIII. kerületi betegek szolgálatában. Az intézmény és a városrész jó kapcsolatát mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy amikor a múlt év közepétől a tisztiorvos két másik kórház ellátási körzetébe rendelte a kerületet, Pestszentlőrinc-Pestszentimre és az intézmény együtt lobbizott azért, hogy az eredeti állapot visszaálljon.

A régi jó kapcsolatot erősíti az az ingyenes egészségnap, amelyre a kórház április 27-én szombaton 8 és 16 óra között a kerületieket is várja. Az egészségnap középpontjában ezúttal a szív egészsége áll. A beutaló nélkül elvégezhető ingyenes szűrővizsgálatok célja az, hogy megelőzhetők legyenek az esetlegesen kialakuló szívbetegségek, illetve hogy a kezelésük mihamarabb megkezdődhessen. Ennek érdekében az intézmény kardiológus szakorvosai labor- és EKG-vizsgálatot, vérnyomásmérést, valamint a személyes konzultációk eredményétől függően érszűkületi vizsgálatokat végeznek. A kardiológiai szűrővizsgálatok mellett az orvosok számos más szakterületen – például diabetológia, szemészet, bőrgyógyászat, fül-orr-gégészet, tüdőgyógyászat – állnak az érdeklődők rendelkezésére.
Az egészségnapon várják az önkéntes véradók jelentkezését is. A szűréseken történő részvételhez, valamint a véradáshoz érvényes TAJ-kártya, lakcímkártya és személyi igazolvány szükséges.
Az egészségnap fővédnöke Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere.