Meg tud-e egyezni az ellenzék a választásokig?

Írta:  2013.04.27.
A magyar politikai ellenzék összefogásának esélye, lehetőségei, illetve a jövő évi választásokon valóellenzéki szereplés volt a fő témája a Bal18-ban április 25-én rendezett beszélgetésnek.
A magyar politikai ellenzék összefogásának esélye, lehetőségei, illetve a jövő évi választásokon valóellenzéki szereplés volt a fő témája a Bal18-ban április 25-én rendezett beszélgetésnek, melynek vendége Lakner Zoltán politológus volt.

Lakner Zoltán úgy véli, hogy jelenleg ellenzéki oldalon a legfőbb kérdés az, mikor jön létre megegyezés elsősorban az MSZP és az Együtt 2014 között, és ha létre is jön, az működőképes lesz-e és egyáltalán érdekli-e majd akkor mindez a választókat? 

- Nyilván taktikai csata folyik ellenzéki oldalon, de nem lehet elvitatni a jogot a politikusoktól, hogy ha egyezségre akarnak jutni, akkor azt a lehető legjobb tárgyalási pozícióból tegyék – mondta az ELTE Szociális Munka és Szociálpolitikai Tanszékének egyetemi oktatója, akinek politológusként fő kutatási témája a Magyar Szocialista Párt, amelyről első tudományos publikációja 1998-ban jelent meg.
Arról, hogy mikor jöhet létre ez a politikai megegyezés, Lakner Zoltán így vélekedetett:
- Bajnai Gordon visszatérésétől kezdve nyilvánvalóvá vált, hogy az MSZP-nek és az Együtt 2014-nek megegyezésre kell jutnia. Ezt megelőzően a szocialista pártnak joggal voltak olyan ambíciói, hogy egyedül próbálja megnyerni a választást, hiszen a Demokratikus Koalíció éppen csak, hogy kivált a pártból, a Lehet Más a Politika pedig önmagától nem fog össze a szocialistákkal. Más meg nem nagyon volt, így miért ne akart volna az MSZP egyedül győzni. Az Együtt 2014 megjelenése óta viszont ez a verzió megszűnt.

A politológus szerint egyelőre a felek gondosan ügyelnek arra, hogy olyan megegyezési ajánlatot tegyenek a másiknak, amit az ma még biztosan nem tud elfogadni.
- Párhuzamos stratégiát folytatnak, és mindegyik arra vár, hogy olyan támogatottság-növekedést érjen el, amivel megegyezésre kényszerítse a másik felet, Az Együtt 2014 jelenlegi stratégiája most inkább az, hogy egy médiacsatát megnyerve szűkítse a támogatottságbeli különbséget önmaga és az MSZP között.
Lakner Zoltán szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen szempontok mentén jöhetne létre a megegyezés, de azt biztosnak véli, hogy közösen és időben kellene megoldást találnia a feleknek az együttműködésre, ha komolyan gondolják a jövő évi választási céljaikat.