Hamar elfogytak a vizsgálati időpontok

Írta:  2013.04.29.
Rendkívül sikeresnek bizonyult az az ingyenes egészségnap, amelynek április 27-én adott otthont a Jahn Ferenc Dél-pesti kórház.
Rendkívül sikeresnek bizonyult az az ingyenes egészségnap, amelynek április 27-én adott otthont a Jahn Ferenc Dél-pesti kórház. Elsősorban szív- és érrendszeri betegségek szűrővizsgálatát végezték el ezen a napon, de volt életmód-és táplálkozási tanácsadás is.

Alig telt el 2-3 óra a reggel 8 órás kezdést követően, amikor már a legtöbb vizsgálatra minden időpont elfogyott a 16 órás zárásig. A vizsgálatokra sorban álló több százas létszám azt mutatja, hogy szükség van a szűrőnapokra.

A megelőzés a cél

A beutaló nélkül elvégezhető ingyenes szűrővizsgálatok célja az esetlegesen kialakuló szívbetegségek megelőzése, illetve betegség esetén a kezelés mielőbbi megkezdése.
- Nagyon örülök, hogy ilyen sokan jöttek el a szűrőnapra – monda dr. Ralovich Zsolt, a Dél-pesti Kórház főigazgatója. – A kórházban hagyománya van ennek a napnak. Korábban is végeztünk ilyen szűrővizsgálatokat és a kórház új menedzsmentje is elkötelezett annak érdekében, hogy minél közvetlenebbül meg tudja szólítani a lakosságot, és még a betegségeket megelőzve ki tudjuk szűrni a problémás eseteket.

A kórházban alapvetően szív- és érrendszeri betegségek szűrését végezték el április 27-én, illetve ehhez kapcsolódóan volt még fül-orr-gégészeti-, anyagcsere-, szemészeti- és tüdőszűrés is.

Fiatalon is érdemes

A mai világban, a stresszes életmód mellett már fiatalabb korban is előjöhetnek korábban a középkorúakra, vagy az idősebb korosztályra jellemző betegségek.
- Nehéz megválaszolni, hogy hány éves kortól érdemes ezeket a szűrővizsgálatokat elvégeztetni – vélekedett dr. Ralovich Zsolt. – Alapvetően meghatározó, hogy az illető családjában milyen betegségek fordultak elő a szülőknél, testvéreknél, közeli rokonoknál. Ahol gyakori a szívinfarktus, a daganatos megbetegedés, ott jobban oda kell figyelni, és akár már fiatalon, 35-40 éves korban érdemes a megelőzésre gondolni.

Ősszel folytatódik az ingyenes szűrés

Az április 27-i tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakosság részéről rendkívüli igény mutatkozik a hasonló szűrőnapok megrendezésére. A Dél-pesti kórházban ősszel folytatódik a program.
- Az igények alapján úgy tűnik, hogy bővíteni kell a vizsgálatok körét – mondta dr. Ralovich Zsolt. – Kora ősszel, szeptemberben vagy októberben lesz egy újabb szűrőnap, amelynek tematikáját részben a mostani tapasztalatok függvényében alakítjuk ki. Figyelembe vesszük, hogy hányan voltak, mire volt nagyobb az igény, illetve mely szűrések voltak a legsikeresebbek.
 


A főigazgató szerint sem mindegy, hogy mennyire él valaki egészségtelenül, illetve a hétköznapok idegfeszültsége mennyire viseli meg. Ennek tükrében dr. Ralovich Zsolt azt javasolja, hogy a 40. életévet átlépve a szív-érrendszeri szűrés és az ehhez kapcsolódó vizsgálatok – vérnyomásmérés, szemfenék-vizsgálat, EKG stb. - elvégzése mindenképen javasolt.

Lehet változtatni

Az egészségnap fővédnöke Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere volt, aki elsősorban a betegségek megelőzését tartja fontosnak, ami a modernkori ember életformáját tekintve nem könnyű vállalkozás.

- Főleg a gazdasági világválság hatására az európai ember életét az óriási kihívások, elvárások és az ezzel járó stressz fogja körül, és mindez kihat az egészségére is – mondta Ughy Attila. – Ha az ember nem él a szűrés lehetőségével, nem figyel az egészségére, akkor hamar olyan problémák jelentkezhetnek nála, amelyek akár visszafordíthatatlan károsodást is okozhatnak. A stroke, az infarktus és az ezzel járó utólagos rehabilitáció egyre gyakoribb és egyre fiatalabb embereket is elér.
A polgármester úgy véli, hogy a szűrőprogram nem azért fontos, hogy az ember megnyugodjon, hogy az adott pillanatban jól van.
- A figyelemfelhívás az életmód változtatásra legalább olyan fontos. Akkor is, ha borzasztó nehéz megszokni azt, hogy az egészség érdekében le kell mondani valaminek a fogyasztásáról. De inkább ezt kell tenni, minthogy 50-55 éves korban olyan állapotba kerüljön az ember, amelyben már nem tud 100 százalékos életet élni, és le kelljen mondania olyan hétköznapi örömökről, mint akár csak egy kerékpározás a gyerekekkel.