Hamar népszerű lett a szemeretelepi P+R parkoló

Írta:  2013.05.08.
Egyre többen használják a Szemeretelep vasúti megállónál létesített P+R parkolót.
Egyre többen használják a Szemeretelep vasúti megállónál létesített P+R parkolót. A csaknem 60 férőhelyből naponta átlagosan mintegy 40-et foglalnak el azok a járművek, amelyeknek tulajdonosai innen vonattal folytatják útjukat a város belső kerületeibe, akár dolgozni, akár szórakozni mennek.

– Nagyon örülök annak, hogy ilyen hamar népszerű lett ez a parkolási lehetőség, és továbbra is arra biztatok mindenkit, hogy használja azt ki. A munkába járást megkönnyíti, hogy átlagosan 30 percenként mennek a vonatok – mondta Kőszegi János fideszes önkormányzati képviselő, aki három éven át dolgozott azon, hogy az elavult vasúti átjáró és a környezete megújuljon.
– Azt gondolom, hogy az átjáró felújításával és a parkolóhelyek kialakításával sikerült kulturált környezet teremteni a Szemeretelep állomásnál. Egyedül a régi váróteremmel kellene még valamit kezdeni, de ígéretet kaptunk a MÁV-tól, hogy rövid időn belül ennek a hasznosítása is megoldódik.

További férőhelyek

Jó hír az autósoknak, hogy igény esetén még több parkolóhelyet lehet létrehozni az állomásnál.
– Mindezt ráadásul úgy lehet megvalósítani, hogy a tér hasznos területéből semennyi sem vész el, mert az új parkolóhelyeket a jelenleg kihasználatlan, egyébként is rendbetételre szoruló területeken lehet kialakítani. Bővítés esetén akár 80 autó is elférhet az állomás környékén – tette hozzá Kőszegi János.

Kerékpárral is lehet

A P+R parkoló a közösségi közlekedés jobb kihasználását segíti, de jó tudni, hogy a Szemeretelep vasútállomásnál nem csak az autóval közlekedők hagyhatják ott a járműveiket. A kivitelezők azokra is gondoltak, akik biciklivel indulnak munkába vagy a városba, ugyanis a kétkerekűek számára is létesített tárolót a parkolót is kialakító Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Az utazók ezt a lehetőséget is hamar felfedezték, és egyre több kerékpáros él vele.
– A biciklitárolóval kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy nem őrzött parkoló, tehát lehetőleg ne hagyjanak ott nagyobb értékű kerékpárokat – figyelmeztetett Kőszegi János.
A P+R parkolóhelyek kialakítása a szemeretelepi vasúti átjáró korszerűsítésével függ össze, ami tavaly októberben kezdődött meg. A munkálatok során a Budapesti Közlekedési Központ munkatársai jelzőlámpás rendszert szereltek fel a Gyömrői út és az Igló utca kereszteződésében. A közúti jelzőlámpa detektorai összekapcsolódnak a vasúti biztosító rendszerrel, így az autósoknak valóban csak addig kell várakozniuk a sorompó előtt, amíg a vonat áthalad.