Egy éven belül ilyen villamosokkal utazhatnánk az 50-es vonalán, ha…

2022.01.14.

Kerületünk egyetlen és nagyon fontos villamosvonalának a korszerűsítését a Budapestet érintő kormányzati elvonások lassítják, akadályozzák. 1,3 milliárd forinton múlik, hogy mikor jöhetnek a modern, kényelmes, akadálymentesített villamosok.

Kulturált, európai színvonalú megállók épülésének lehetünk jelenleg is szemtanúi a kerületünkben.  Ezek a peronok már alkalmasak az alacsonypadlós CAF villamosok akadálymentesített fogadására.

DSC 2430Petrovai László alpolgármestertől és kerületünk városfejlesztési koordinátorától megtudtuk, hogy amennyiben nem érintették volna az elmúlt évben kormányzati elvonások a fővárost, illetve idén sem vonnának el újabb hatalmas összegeket Budapesttől, akkor gyorsan és gördülékenyen haladna minden. Már a végéhez közeledhetne a korszerűsítési projekt.  

- Több ütem van még hátra a korszerűsítésből, de két probléma megoldása után akár utazhatnánk is a CAF villamosokon. Az egyik megoldandó feladat a villamosvonal erőátviteli rendszerének a cseréje, a másik pedig a kitérők és váltókörzetek átépítése. Sajnos nem tudjuk, hogy mikor lesz pénz ezekre a munkálatokra, ugyanúgy, ahogy a további fejlesztési ütemek időpontjaival sem tudunk így kalkulálni – vázolta a helyzetet az alpolgármester.

Megkérdeztük a Budapesti Közlekedési Központot, hogy mennyi idő alatt és mekkora összegből lehetne az említett problémákat orvosolni, a sajtóosztályuktól az alábbi választ kaptuk.

„A CAF-járművek közlekedtetéséhez nélkülözhetetlen feladatok elvégzéséhez mintegy 1,3 milliárd forintos forrás, a megvalósításhoz pedig csaknem egy év szükséges. A forrás biztosítása nélkül nincs lehetőség arra, hogy az 50-es villamosvonalon alacsonypadlós villamosok menetrend szerint közlekedjenek.”