Hatalmas lépés a reptéri zaj ellen

Írta:  2013.06.24.
Új, korszerű hajtóműpróbáló helyet adtak át a Liszt Ferenc repülőtéren. A 300 millió forintos beruházás keretében elkészült létesítmény speciális hangelnyelő és sugárterelő elemekből áll.
Új, korszerű hajtóműpróbáló helyet adtak át a Liszt Ferenc repülőtéren. A 300 millió forintos beruházás keretében elkészült létesítmény speciális hangelnyelő és sugárterelő elemekből áll. A repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Zrt. zajvédelmi programjának részeként megvalósult beruházáshoz hasonló fejlesztésre évtizedek óta nem volt példa Magyarországon.

A június 21-i ünnepélyes átadáson Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere a köszöntőjében elmondta: nagyon örül, hogy egyre több olyan beruházást hajtanak végre a repülőtéren, illetve annak környékén, amely munkahelyeket teremt.
– Számunkra és a Ferihegy környezetében lévő települések számára a repülőtér az egyik legfontosabb gazdasági tényező, mert ha ez nincs, akkor sok gazdasági szereplő sincs jelen ezen a területen, és akkor a mi gazdasági produktumunk is jóval kisebb volna – mondta a polgármester.
A próbahelyet a repülőgépek karbantartásakor használják, amikor a hajtóműveket részleges vagy maximális teljesítményen kell egy rövid ideig működtetni. Az évente 150–200 alkalommal elvégzett teszt erős hangkibocsátással jár, aminek az emberi fül számára elviselhetővé tételéhez járul hozzá az új zajvédő falrendszer.

– A hajtóműpróbáló hely megépítése a sokadik bizonyítéka annak, hogy a Budapest Airport zajvédelmi programjának a megvalósítása a repülőtér pénzügyi nehézségei ellenére az eredeti terveknek megfelelően halad. Továbbra is azon dolgozunk, hogy javuljon a zajártalom által érintett lakosság életminősége – mondta Szarvas Gábor, a Budapest Airport közösségi kapcsolatokért, környezetvédelemért és működésbiztonságért felelős igazgatója.
A próbahely átadásakor a díszszalagot a XVIII. kerület nevében Lévai István Zoltán alpolgármester vágta át Jost Lammersszel, a BA vezérigazgatójával közösen. Az avatást egy éles zajpróba tette igazán „látványossá”. A jelenlevők meggyőződhettek arról, hogy a felpörgetett repülőgépmotor hangja a kiosztott profi fülvédőkön keresztül is hallható. A hallása ugyan ez alkalommal senkinek sem volt veszélyben, de el lehetett képzelni, hogy milyen hanghatás éri azokat, akik a repülőtér közelében élnek, és nem viselnek fülvédőt. A szakemberek mérései alapján a 12 méter magas és 107 méter hosszú védőfal mostantól 20 decibellel csökkenti – és teszi elviselhetővé, sőt sok helyen már nem is hallhatóvá – ezt a zajt.