Nyáron is veszélyben a hajléktalanok

Írta:  2013.06.24.
A nyári melegben is oda kell figyelni az utcán élő emberekre. A hajléktalanok a hőségben ugyanúgy bajba kerülhetnek, mint a téli hidegben.
A nyári melegben is oda kell figyelni az utcán élő emberekre. A hajléktalanok a hőségben ugyanúgy bajba kerülhetnek, mint a téli hidegben. A XVIII. kerületben működő Tiszta Forrás Alapítvány gondoskodik ezekről az emberekről, akiknek a pontos létszáma nem ismert, de napközben vélhetően többen fordulnak meg a kerületben, mint ahányan életvitelszerűen húzzák meg magukat a városrész zöldterületein.

– A Bivalyrét erdejében is élnek néhányan, és a Péterhalmi-erdőben is van egy kolónia – mondta Okeke Ferenc utcai szociális munkás, az alapítvány munkatársa. – Rendszeresen tartjuk velük a kapcsolatot. Van, aki igénybe veszi a szolgáltatásainkat, a nappali tartózkodót vagy az éjjeli menedékhelyet, és van olyan is, aki nem. Életmódjukból adódóan ezek az emberek nincsenek röghöz kötve. A teajárataink alapján tudjuk, hogy mintegy 300 hajléktalannal foglalkozunk, de közülük sokan vándorolnak a szomszédos kerületek és Pestszentlőrinc-Pestszentimre között. Akikről tudjuk, hogy biztosan nem mennek el a kerületből, azok mintegy ötvenen vannak.
Értesüléseink szerint a kerület központjában, a Szent Lőrinc sétány és az Üllői út között is feltűntek fedél nélkül élők, de Okeke Ferenc ezt nem erősítette meg.
– Egy emberről tudunk, aki egy kissé távolabb ettől a központi helytől egy öreg konténerben él, de hozzánk nem érkezett mostanában lakossági bejelentés új hajléktalanról a piac közelében.
Az alapítvány munkatársai egyébként hétfőn és pénteken két helyszínen, Imrén a Dózsa György úti buszvégállomásnál, Lőrincen pedig a vasútállomásnál osztanak enni- és innivalót a rászorulóknak, illetve itt segítenek a hajléktalanoknak a hivatalos ügyeik intézésében.