Kész a KÉSZ

2022.03.02.

Érdemi változtatások a kerületi építési szabályzatban

Mivel a hatályos építési előírások túlhaladottá váltak, már 2018-ban elkezdődött a kerületi építési szabályzat (KÉSZ) módosítása, amelynek elfogadásáról az önkormányzat képviselő-testülete dönt.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre családi házas övezeteinek megszokott hangulatát és infrastruktúráját túlépítések teszik tönkre, csapadékos időben pedig a vízelvezetési gondok miatt járhatatlanok a lakóutcák. Az Üllői út sávja évtizedek óta érdemtelenül alulhasznosított, miközben szem elött lévő, központi területről van szó. Ezek az új kerületi építési szabályzat előírásainak legfontosabb akció - területei, ugyanakkor az új szabályzat megalkotásával számos más tekintetben is az élhetőbb város megteremtésének irányába tesz majd lépéseket az önkormányzat.

STOP A TÚLÉPÍTÉSEKNEK

Petrovai László szerint az új KÉSZ bevezetésével a kerület jelenlegi vezetése a korábbi ígéreteinek megfelelően megálljt parancsol a kertvárosi túlépítéseknek. Az alpolgármestertől megtudtuk, hogy ennek érdekében többek között az eddiginél szigorúbban korlátozzák az egy telken létesíthető lakások és a fő rendeltetésű épületek számát. A 800 négyzetméter telekméretű vagy annál kisebb telkeken csak egy fő rendeltetésű épület helyezhető el. Ez eddig nem volt korlátozva. Az 1000 négyzetméteres vagy annál kisebb telkeken legfeljebb két lakás létesíthető. Szabályozzák a "generációs lakás" létesítését is. A jövőben a "generációs lakás" két különálló rendeltetési egységnek, lakásnak számít majd, így megszűnik az ezzel való trükközés lehetősége: az, hogy akár az engedélyezett lakásszám dupláját is létre tudták hozni élelmes befektetők.

ZÖLDFELÜLETEK, KERTEK, PARKOLÓK

A tömbön belüli zöldfelületeket, intim kerteket kívánják megvédeni azzal, hogy szigorúbb szabályokhoz kötik a földszint + 1 emeletesnél magasabb és a többlakásos épületek telken belüli elhelyezését, korlátozzák a hátsókert irányába "vonatszerűen" sorolt társasházi tömegek kialakítását.

- Az új szabályok szerint a jövőben csak olyan telken létesíthető több különálló lakóépület, amely a mérete alapján alkalmas arra, hogy a megfelelő, kertvárosi környezethez igazodó távolságokkal helyezzék el azokat. Így nem alakul ki túlzsúfoltság az épületek között - mondta Petrovai László.

Az alpolgármester hozzátette: a hátsókerti melléképületek elhelyezésének szabályai is módosulnak. A tömbök összefüggő hátsókerti zöldfelületeinek megóvása érdekében a jövőben nem lehet a hátsókertet teljes szélességben beépíteni melléképületekkel. Az új KÉSZ szabályozza a kertvárosias területeken az egy lakáshoz kialakítandó parkoló méretét is, annak érdekében, hogy telken belül férjenek el a családhoz tartozó gépjárművek.

A CSAPADÉKVÍZ JOBB ELVEZETÉSE

Az önkormányzat elkezdi a csapadékvíz-elvezetési problémák megoldását azzal, hogy új szabályt vezet be a víz elvezetésére és helyben tartására. A létesítendő burkolt és beépített felületek arányában kötelező lesz ciszternát vagy szikkasztót létesíteni. A csapadékvíz helyben tartására sem voltak eddig rendelkezések. A gépkocsibehajtók, illetve a telkeken és az elfőttük lévő burkolt várakozóhelyek és csapadékvíz-elvezetők kialakítására is új szabályok lesznek, amelyek a közterületi zöldfelületek védelmét szolgálják, és az özönvízszerű esőzések okozta villám - áradások következményeit is enyhíthetik. A hőszigethatás csökkentése érdekében az általános előírásoknál szigorúbb szabályok megállapításával nagyobb súlyt fektetnek a parkolók, burkolt felületek fásítására, árnyékolására. Az eddigi hat helyett már négy várakozóhelyenként kell egy fát ültetni.

KORSZERUBB ÜLLOI UTAT

Az Üllői út mentén az elmúlt éveket jellemző építési hullám ellenére nem alakult ki a városias térfal, a városközponti szerepkört betöltő rész. Most olyan beépítési szabályokat állapít meg a KÉSZ, amelyek lehetővé teszik az Üllői út mentén a városiasodást, a kertvárosias lakóterületek felé pedig a nagyobb zöldfelületek kialakítását. Az így létrejövő térfal, az Üllői úti magasabb beépítés - a nagy méretű, intenzív növényborítottságú hátsókerti részek mellett - a családi házas területek védelmét és nyugalmát is szolgálja, és lehetőséget teremt a hiányzó településközponti terület megvalósulására is. Az Üllői út mentén az eddig előírtnál egy szinttel magasabb épületet lehet emelni, a hátsókertek irányába viszont csak korlátozottan nyúlhat be épületrész, szigorúbb zöldfelületi előírások alapján.

(bp18 – Városkép - Bodzay Zoltán)