Ne féljünk a védőoltásoktól!

Írta:  2013.09.12.
A mai ember talán már nem is gondol arra, hogy a védőoltások bevezetése forradalmi módon változtatta meg az életkilátásokat. Csökkentette a gyermekhalandóságot, és növelte a születéskor várható élettartamot.
Magyarországon a több évtizede működő, évente felülvizsgált és aktualizált védőoltási rendszernek köszönhetően számos, korábban halálos betegség – járványos gyermekbénulás, fekete himlő – eltűnt, más betegségek (kanyaró, torokgyík, rubeola stb.) pedig összehasonlíthatatlanul ritkábban fordul elő, mint a kevésbé szigorú védőoltási rendszert alkalmazó országokban.

Biztonságos vakcinák

A védőoltások gyakran saját sikereik áldozatává válnak, hiszen mind a lakosság, mind az orvosok tudatából fokozatosan kikopik az adott betegséggel szembeni félelem. Ennek helyét pedig gyakran a védőoltások mellékhatásaival kapcsolatos alaptalan félelmek veszik át.

Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének (NSZSZ, a volt ÁNTSZ) tájékoztatása szerint a mai, modern védőoltások biztonságosak, és a beadásuk sokkal kevesebb kellemetlenséggel jár, mint magának a betegségnek az átvészelése. Az oltások hatásosságát és biztonságosságát gyakran több tízezer emberen vizsgálják, a minőségért a gyártóktól független hatóságok felelnek, a követelmények pedig rendkívül szigorúak. Hazánkban a védőoltási rendet szakmai bizottság állítja össze a rendelkezésre álló valamennyi klinikai vizsgálati eredmény és az aktuális járványügyi helyzet figyelembevételével.

Szülői felelősség

A szülőknek mérlegelniük kell a védőoltások által megelőzhető betegségek következményeit is. Az egyik leggyakrabban támadott, úgynevezett Engerix-B védőoltás a hepatitis B vírusos fertőzés megelőzésére szolgál, amely világszerte az egyik legelterjedtebb betegség.
A világon 350 millióra becsülik a fertőzöttek számát, és évente egymillió ember hal meg a fertőzés következtében. Ez az esetek kétharmadában jellemzően tünetmentes, de a kórkép a májgyulladáson át a májrákig terjed. A tünetmentes fertőzés és a heveny májgyulladás általában gyógyul, utóbbi az esetek 1 százalékában halálos, 10 százalékában pedig krónikussá válik.
A vírust a vér és a testnedvek – nyál, ondó, hüvelyváladék – terjesztik. Tehát elsősorban szexuális úton terjed, de mivel a küzdősportok során szerzett sérülések, illetve a közös borotva, fogkefe, törülköző használata, a tetoválás, az akupunktúra, a testékszerek is átvihetik a fertőzést, a tizenéves korosztály fokozottan veszélyeztetett. A vírust 100 százalékos biztonsággal kiirtó gyógyszer nem létezik, ezzel szemben a védőoltással 95-100 százalékos védettség szerezhető.
A védőoltások visszautasítása a fertőző betegségek előfordulásának emelkedésével járhat együtt, ami az egyén és a társadalom számára egyaránt káros. A fentiek miatt az NSZSZ felhívja a szülők figyelmét arra, hogy hiteles forrásokból tájékozódjanak, higgyenek a tudományos és megalapozott tényeknek, s kellő kritikával olvassák a védőoltásokkal kapcsolatos internetes bejegyzéseket.