Kritikus pedagógusok a Bal 18-ban

Írta:  2013.10.01.
Az oktatásügy volt a témája a Bal18 legutóbbi estjének.
Az oktatásügy jelenlegi helyzetéről beszélgetett az érdeklődőkkel Kunhalmi Ágnes, az MSZP szakpolitikusa és Tollner József, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökségi tagja a Zila Kávéházban szeptember 25-én rendezett Bal 18 fórumon. Az alaptémát a fizetések csökkenése és a Magyar Pedagógus Karba történő kötelező belépés szolgáltatta. Emellett szóba került a tankötelezettség korhatárnak 18 évről 16 évre csökkentése is.

A jelen lévő pedagógusok egyetértettek abban: zsarolásnak érzik, hogy alá kellett írniuk a belépési nyilatkozatot. Kunhalmi Ágnes úgy vélekedett, hogy az új helyzetben könnyen kieshet a rendszerből egy, a hatalomnak nem tetsző pedagógus, akinek emiatt akár a pályát is el kell hagynia.
– Úgy alakították át a közoktatás igazgatási rendszerét, hogy ha valaki kegyvesztetté válik, mert nem találják eléggé megfelelőnek, erkölcsösnek, hithűnek, akkor nem tud elmenni máshova tanítani.
A fizetések csökkenéséről szólva Tollner József kiemelte, hogy a pedagógusok megbecsülésében fontos szerepet kell játszania az anyagi elismerésnek és a társadalmi presztízs visszaadásának, ami ennek a szakmának is a velejárója kell hogy legyen. A PDSZ elnökségi tagja arról is beszélt, hogy a jelenlegi oktatási rendszer nem gyermekközpontú.
– Tanterv-, illetve tantárgyközpontú rendszerről beszélhetünk, amelyben nem érdekes a gyermek teljesítménye, csak az számít, hogy a tanárok leadják az anyagot.
A PDSZ elnökségi tagja úgy véli, egységes összefogásra van szükség a pedagógus társadalomban ahhoz, hogy a szakszervezet fel tudjon lépni az érdekükben.
– Sokan vagyunk, akik nem értünk egyet az új oktatási törvénnyel, de tömeg nélkül nem tudunk tiltakozni.
Kunhalmi Ágnes súlyos problémának tartja a tankötelezettség korhatárának 18 évről 16 évre való leszállítását is. Meglátása szerint ez minden társadalmi réteget érint, de legjobban a szegény sorsú családok gyermekeinek árt.
– Érzéketlennek és ostobának tartom ezt az intézkedést, mert ha a közoktatásból 16 évesen kikerülő gyereknek semmilyen szakmai végzettsége nincsen, akkor a legszegényebb családok gyermekeiből hogyan fog bárki is adófizető polgárt varázsolni? – tette fel a kérdést a politikus, aki szerint különbséget kell tenni a most zajló teljes államosítás és az állam nagyobb szerepvállalása között.