A fogyatékkal élők alkalmazóit díjazták

Írta:  2013.10.15.
Negyedik alkalommal adták át a Fogyatékosságbarát Munkahely elismerést, amelyet a Salva Vita Alapítvány 2010-ben hívott életre.
Negyedik alkalommal adták át a Fogyatékosságbarát Munkahely elismerést, amelyet a Salva Vita Alapítvány 2010-ben hívott életre, hogy elősegítse az álláskereső fogyatékossággal élő emberek és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatók egymásra találását. A díjat azok a szervezetek nyerhetik el, amelyek vállalják, hogy folyamatosan fejlesztik a fogyatékkal élő munkavállalók toborzásával, foglalkoztatásával, megtartásával kapcsolatos gyakorlatukat.

Idén 18 munkaadót díjaztak, közülük kilenc a két évvel ezelőtt megkapott elismerés meghosszabbításában részesült. Utóbbiak közé tartozik a XVIII. kerületi önkormányzat és a Bababirodalom Bölcsőde és Szolgáltató Központ.
Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata hat éve alkalmaz főállású esélyegyenlőségi referenst, és saját intézményeiben folyamatosan helyez el megváltozott munkaképességű munkavállalókat. Tavaly nyolc fogyatékossággal élő ember kapott állást.
– A jövőben is igyekszünk földeríteni, hogy kik azok a fogyatékkal élők, akik be tudnak tölteni különböző munkaköröket, és hasznos tagjai lehetnek egyrészt a polgármesteri hivatalnak, másrészt az önkormányzati intézményeknek – mondta az október 10-i díjátadót követően Csomó Tamás alpolgármester. – A mi felelősségünk, hogy a saját intézményeinkben rendezett legyen a fogyatékossággal élő munkavállalók helyzete, a velük való együttélés és a közös munka. Ha közöttünk dolgoznak ezek az emberek, hamar rájövünk arra, hogy sokkal többet kapunk tőlük, mint amennyit karitatív alapon mi adunk nekik.
A Babairodalom bölcsődében több megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztatnak kertészként, illetve a konyhai személyzetben.
– Először azért nyertük el a díjat, mert felvettünk egy autista kolléganőt. Azóta konyhai kisegítőként három éve dolgozik már nálunk, kitűnő munkát végez, és egyre jobban részt vesz a közösségi életben is – mondta Pantó Lászlóné, a bölcsőde szakmai vezetője.
– Az elmúlt három év egyik kiemelt célja az volt, hogy minél több megváltozott munkaképességű ember dolgozzon Magyarországon – mutatott rá Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára. – Ezt szolgálta és szolgálja ma is az a rendszerátalakítás, amely mind a pályázati, mind a támogatási területet érinti. – A nyílt munkaerőpiacon korábban nem volt olyan állami támogatási forma, amelyik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását ösztönözte, azonban tavaly óta igényelhető már a rehabilitációs kártya. Míg 2012-ben 9500-an éltek ezzel a lehetőséggel, 2013 júliusáig már több mint 19 ezren.