Két új buszjárat a kerületben

Írta:  2013.10.31.
November 4-től két új buszjárattal bővült a XVIII. kerületi tömegközlekedési hálózat.
November 4-től két új buszjárattal bővült a XVIII. kerületi tömegközlekedési hálózat. A 236-os és 236A jelzésű autóbuszok a Havanna-lakótelep, az Üllői út térsége és a vecsési Market Central jobb közlekedési kapcsolatát biztosítják.

„Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere, Ughy Attila kezdeményezte, hogy a BKK állítson be egy új autóbuszjáratot, amelynek segítségével közvetlen kapcsolat teremthető a kerület nagy lélekszámú lakóterületei és forgalmas közintézményei között, valamint az ott élők könnyebben eljuthatnak a XVIII. kerület szomszédságában található Market Central bevásárlóközponthoz” – áll a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatójában.
A közlekedési központ szakemberei megvizsgálták az új járat üzembe helyezésének lehetőségét és azt, hogy ehhez milyen forgalmi változtatásokra van szükség, majd kikérték a lakosok, az utazóközönség véleményét. 
A XVIII. kerület, a Market Central és a BKK finanszírozásában működő járatok közül a 236-os a vecsési Market Central és a Havanna utcai lakótelep között közlekedik, érintve a Béke teret, Ferihegy vasútállomást és a Szarvas csárda teret. A 236A jelzésű busszal a pestszentlőrinci Mednyánszky utca és a Havanna-lakótelep között lehet utazni, de csak munkanapokon. A két új busz elindulásával egy időben módosult a 166-os és a 266-os autóbusz útvonala és menetrendje. A megszűnő 166A buszt a 266-os busz pótolja.

Az új buszjáratok útvonala és megállói

A 236-os busz a a következő útvonalon közlekedik: Vecsés, Market Central – Üllői út – Béke tér – Ferihegy vasútállomás – Béke tér – Üllői út – Szarvas csárda tér – Üllői út – Baross utca – Havanna utcai lakótelep körforgalom – Üllői út – Thököly út – Gárdonyi Géza utca – Haladás utca – Szarvas csárda tér – Üllői út – Béke tér – Ferihegy vasútállomás – Béke tér – Üllői út – Vecsés, Market Central.
A 236A busz útvonala hasonló, Mednyánszky utcai indulással és érkezéssel.
A buszok az összes régi megállóhelyen, valamint a pestszentlőrinci szakorvosi rendelőintézetnél, a lőrinci piacnál, a Mednyánszky utcánál, a lőrinci sorompónál, valamint a vecsési logisztikai központ térségében a Lincoln úton és a Lőrinci utcánál kialakított új megállókban is elérhetők.
 

Az új járatok megkönnyítik az eljutást a XVIII. kerület sűrűn lakott területeiről a polgármesteri hivatalba, a kerületi okmányirodába és a szakorvosi rendelőbe. Emellett a Havanna-lakótelepről és a Ganztelepről átszállás nélkül lehet eljutni a kerület központjába. A 236-os járattal egyszerűbben érhető el a XVIII. kerület szomszédságában található vecsési Market Central bevásárlópark is.
A buszok 6.30 és 20.30 között összehangolt menetrend szerint óránként közlekednek, tehát a közös követési idő a Havanna utcai lakótelep és a Mednyánszky utca között 30 perc.
 
letöltés Letölthető térkép